Την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια απέναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις σημείωσε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Αικατερίνη Αργυράκη.
«Για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τη μικροβιακή αντοχή πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση των αντιβιοτικών», ανέφερε ως πρώτο δεδομένο η κυρία Αργυράκη, δίνοντας στατιστικά στοιχεία που προκαλούν αίσθηση.
Όπως είπε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει τη μικροβιακή αντοχή ως έναν από τους δέκα μεγάλους κινδύνους υγείας που έχουμε σήμερα στον πλανήτη. Το 2019, υπολογίζεται ότι 35.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους από κάποιο μικρόβιο.
«Σήμερα τα νούμερα είναι χειρότερα», τόνισε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Παρουσίασε μάλιστα την πρόβλεψη επιστημονικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία έως το 2050 θα χαθούν εξαιτίας πολυανθεκτικών μικροβίων 39 εκατομμύρια ζωές. «Συχνά η μικροβιακή αντοχή χαρακτηρίζεται ως μια σιωπηλή πανδημία, μία βόμβα εν ενεργεία».
«Τα εμβόλια μας προστατεύουν απέναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις», σημείωσε η κυρία Αργυράκη, τονίζοντας το παράδειγμα του πνευμονιόκοκκου. Η πνευμονία κοινότητας που χρειάζεται νοσηλεία είναι υψηλά στην κατάταξη θανάτων και μπορεί να προληφθεί. Το εμβόλιο μειώνει την αντοχή στην κοινότητα.
Εκτός από την πρόληψη θανάτων, η αξία των εμβολίων φαίνεται και από τη νοσηρότητα. Όσοι λάβουν εμβόλια δεν θα χρειαστεί να νοσήσουν βαριά, να νοσηλευτούν. «Το εμβόλιο μειώνει την αντοχή στην κοινότητα», σημείωσε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, επισημαίνοντας τους τέσσερις μηχανισμούς για την αποτελεσματική διαχείριση των μικροβιακών λοιμώξεων:
- Πρόληψη λοιμώξεων
- Μείωση της κατανάλωσης αντιμικροβιακών
- Προστασία από δευτερογενείς λοιμώξεις
- Ασπίδα προστασίας
Γιάννης Τούντας: «Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες»
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Χωρίς ψηφιακά δεδομένα στην υγεία, είναι σαν να προχωράς χωρίς GPS»
Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά που η χώρα μας ανταποκρίνεται στον τομέα της πρόληψης»