Για τις Κοινωνικές ανισότητες στην υγεία μίλησε ο κύριος Γιάννης Τούντας, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της ημερίδας για τον εμβολιασμό.

Αρχικά ο κύριος Τούντας μίλησε για τους ευρύτερους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας όπως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή, και κατά ένα μικρότερο μέρος η στάση μας απέναντι στα δεδομένα υγείας.

Η σημασία αυτών των παραγόντων είναι μεγάλη και η έκθεση των πολιτών σε αυτούς είναι διαφορετική και συχνά άνιση επεσήμανε ο καθηγητής.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν την ισότητα στην υγεία ανήκουν επίσης το εισόδημα, οι συνθήκες διαβίωσης, η ασφάλιση, η εργασία και οι συνθήκες συνταξιοδότησης.

«Σημαντικότεροι παράγοντες κοινωνικής ισότητας στην υγεία είναι το εισόδημα και η κοινωνική ασφάλιση» τόνισε ο κύριος Τούντας.

Διαφορές στο προσδόκιμο ζωής 2,3 χρόνων ζωής έχει διαπιστωθεί μεταξύ ατόμων ανώτερης και κατώτερης εκπαίδευσης στην χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή που τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης στην ποιότητα της υγείας και τη στάση απέναντι στα δεδομένα υγείας.

Διαφορές και στην αυτοαναφερόμενη υγεία αναφέρουν οι πολίτες και σε σχέση με το εισόδημα, αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης. Επί παραδείγματι 43% των ασθενών με χρόνια νοσήματα έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση. Εξαπλάσια είναι και η διαφορά της κατάθλιψης σε σχέση με την κοινωνική διαστρωμάτωση. Στους καρκίνους δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεν, αλλά στην υπέρταση και τα καρδιαγγειακά παρατηρείται άνοιγμα ψαλίδας ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα εξήγησε ο κύριος Τούντας.

Στη συνέχεια ανέλυσε τους προσδιοριστές υγείας – παχυσαρκία, άσκηση, κατανάλωση λαχανικών, κάπνισμα – όπου και πάλι παρατηρείται διαβάθμιση ανάμεσα στις κατώτερες και ανώτερες κοινωνικές τάξεις.

Μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με το κάπνισμα παρατήρησε ο καθηγητής. Στις πρώτες μελέτες της Hellas Health 1 ο κύριος Τούντας παρατήρησε ότι ειδικά το κάπνισμα παλαιότερα αποτελούσε προνόμιο των ανώτερων στρωμάτων, αλλά τώρα τα ποσοστά καπνίσματος έχουν αυξηθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Χρήση υπηρεσιών υγείας

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής αποκαλύπτουν τεράστια προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας καθώς και πληρωμής φαρμάκων. Μάλιστα παρατήρησε ότι διαπιστώνεται αυξανόμενο πρόβλημα πρόσβασης σε φάρμακα – κάτι που αφορά 1 στους 4 ασθενείς με καρκίνο.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό η μελέτη που παρουσίασε ο καθηγητής παρουσίασε τα δεδομένα της εμβολιαστικής κάλυψης καθώς και τη στάση του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό για πνευμονιόκοκκο και covid. Παρατηρούνται μικρές διαφορές πλέον στην θετική στάση του πληθυσμού κάθε κοινωνικοοικονομικού πεδίου για τον εμβολιασμό.

Μικρές οι κοινωνικές ανισότητες και στον εμβολιασμό των παιδιών παρατηρείται. Εκτός από το εμβόλιο για covid όπου υπάρχει ακόμη εμβολιαστικό κενό στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Προτάσεις πολιτικής

Τη σύσταση διακυβερνητικής πολιτικής, παρατηρητήριου ανισοτήτων υγείας και κάθετες πολιτικές στο σύστημα Υγείας είναι οι προτάσεις που προκύπτουν από τη μελέτη και τα στοιχεία που παρουσίασε ο κύριος Τούντας. Κατέληξε λέγοντας ότι η σύσταση του χάρτη υγείας – δηλαδή του παρατηρητηρίου είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την διευκόλυνση του έργο των υγειονομικών.

«Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι τα κατώτερα στρώματα ανταποκρίνονται λιγότερο στις οριζόντιες πολιτικές χρειαζόμαστε και κάθετες στοχευμένες πολιτικές στις πιο περιθωριακές ομάδες του πληθυσμού για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων« κατέληξε ο κύριος Τούντας.

Από την παρουσίαση του κ. Τούντα:

Photo: William Faithful

Photo: William Faithful

Photo: William Faithful