Σε τρία κύρια θέματα για την προώθηση και ανάπτυξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη εστίασε κατά την ομιλία της που προβλήθηκε σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο η Εκτελεστική Διευθύντρια της Vaccines Europe – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), Sibilia Quilici.

Ο εμβολιασμός, ως θεμέλιο της προληπτικής υγείας, έχει σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια, σημείωσε η κυρία Quilici και επικεντρώθηκε στα παρακάτω τρία βασικά θέματα.

Νέος Πολιτικός Κύκλος της ΕΕ

«Ο νέος αυτός κύκλος αποτελεί σημαντική ευκαιρία να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, διασφαλίζοντας ότι η υγεία και η οικονομική ανθεκτικότητα προχωρούν μαζί. Αντιμετωπίζουμε συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις — τη γήρανση του πληθυσμού, την επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες, ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, τις κλιματικές επιπτώσεις στην υγεία και την μικροβιακή αντοχή. Η Επιστολή από την Πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προς τον Επίτροπο κ. Βάρχεϊ επικεντρώνεται στην ενίσχυση της προληπτικής υγείας. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου έχει ήδη δώσει το παράδειγμα, ενσωματώνοντας προγράμματα εμβολιασμού για τη μείωση των κρουσμάτων καρκίνου, όπως μέσω του HPV και της Ηπατίτιδας Β», τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Vaccines Europe.

Η Σημασία του Εμβολιασμού Ενηλίκων

Ο εμβολιασμός δεν αφορά πλέον μόνο τα παιδιά, σύμφωνα με την κυρία Quilici. Με το 80% των νέων εμβολίων να στοχεύουν ενήλικες, μια προσέγγιση εμβολιασμού δια βίου είναι απαραίτητη. Ωστόσο, υπάρχουν διαρθρωτικά εμπόδια στην πρόσβαση. Στην Ευρώπη, απαιτούνται κατά μέσο όρο 6 χρόνια για την πρόσβαση των πολιτών σε εμβόλια μετά την έγκρισή τους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, με πρόσβαση εντός δύο ετών, όμως οι ασυνέπειες στους προϋπολογισμούς και η ασαφής χρηματοδότηση αποτελούν προβλήματα. Επιπλέον, οι διαφορές στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στους ενήλικες μεταξύ των κρατών-μελών θα μπορούσαν να μειωθούν μέσω προγραμμάτων εμβολιασμού από τα φαρμακεία και των ψηφιακών μητρώων εμβολιασμού, κάτι που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές.

Στροφή προς ένα Προληπτικό Σύστημα Υγείας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Quilici, στην πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, λιγότερο από το 0,5% των προϋπολογισμών υγείας αφιερώνεται στους εμβολιασμούς — γεγονός που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα οφέλη που προσφέρει η προληπτική υγεία. «Παρ’ όλα αυτά, το Νέο Οικονομικό Πλαίσιο Διακυβέρνησης (NEGF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εισήχθη τον Απρίλιο, δίνει τη δυνατότητα ανακατάταξης των επενδύσεων στην υγεία, ειδικά στους εμβολιασμούς, ως «επενδύσεις κοινωνικής ασφάλισης». Αυτό θα επιτρέψει την αύξηση των δαπανών σε τομείς που ενισχύουν τόσο την ατομική υγεία όσο και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας», ανέφερε.

Συνοψίζοντας, η κυρία Quilici επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και ενισχύει την οικονομία. «Αποστολή μας είναι μια υγιέστερη, πιο ανθεκτική και ευημερούσα Ευρώπη. Ας αδράξουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ένα προληπτικό μοντέλο υγείας που θα στηρίζει επαρκώς τους επαγγελματίες υγείας, την εκπαίδευση, τις καμπάνιες ενημέρωσης και την ψηφιακή καταγραφή για να υποστηρίξει μια προσέγγιση εμβολιασμού δια βίου».

Διαβάστε επίσης:

Από το φαρμακείο της γειτονιάς η πρόσβαση των ασθενών σε ακριβά φάρμακα – Τι αλλάζει το Υπουργείο Υγείας

Καινοτόμες θεραπείες δεν φτάνουν στους ασθενείς – Χωρίς πρόσβαση η Ελλάδα σε προηγμένα φάρμακα

Υπερσυνταγογράφηση: Με 6 νέα φίλτρα προσπαθεί να την πατάξει ο Άδωνις Γεωργιάδης