Μία εφαρμογή περπατήματος σχεδιάστηκε για να εκτιμά και να υποστηρίζει τη φυσική κατάσταση των ασθενών με απλούστερο και πιο προσβάσιμο τρόπο σε σχέση με άλλες υπάρχουσες εφαρμογές.
Η εφαρμογή Six-Minute Walk (6MW) δημιουργήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Strathclyde έχοντας ως στόχο να επιτρέψει σε ασθενείς και γιατρούς να εκτιμήσουν την φυσική τους κατάσταση υπολογίζοντας την απόσταση που μπορούν να διανύσουν σε χρονικό διάστημα έξι λεπτών. Η λειτουργία της εφαρμογής βασίζεται σε αξιόπιστα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται για να υπολογίσουν τις επιδόσεις των ασθενών.
Επιπρόσθετα η εφαρμογή λειτουργεί και σαν παρακινητής για τον χρήστη προσφέροντας στους ασθενείς κίνητρο για να ενισχύσουν τη φυσική τους κατάσταση.
Η δοκιμή της εφαρμογής έχει αρχικά γίνει σε ασθενείς με καρκίνο ενώ δοκιμάστηκε επίσης και σε υγιείς ανθρώπους. Αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά αξιόπιστα και δείχνουν ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για χρήση και σε μη εποπτευόμενο περιβάλλον. Επιπλέον κλινικές δοκιμές έχουν σχεδιαστεί και σε μεγαλύτερο πληθυσμό.
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Liane Lewis, ερευνήτρια του Τμήματος Computer και Επιστημών της Πληροφορίας του Strathclyde δήλωσε πως «η καταγραφή των επιπέδων φυσικής κατάστασης των ασθενών προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για το κλινικό περιβάλλον όπως είναι η εκτίμηση της προ-χειρουργικής φυσικής κατάστασής τους, μέτρηση εξαιρετικά χρήσιμη για την παρακολούθηση της προόδου και διευκολύνοντας τη συζήτηση για τη φυσική τους κατάσταση.
«Δημιουργήσαμε το Six-Minute Walk για την αυτο-αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου. Η απλή λειτουργία και χρήση του θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντικατάσταση υφιστάμενων μεθόδων αξιολόγησης ενώ σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές περπατήματος καταγράφει τη φυσική κατάσταση χρησιμοποιώντας έγκυρα τεστ που δημιουργήθηκαν για ασθενείς».
«Τα ευρήματα της μελέτης μας θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός εργαλείου που θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και σωματικής δραστηριότητας στους υγιείς ανθρώπους αλλά και σε ασθενείς. Κλινικοί ιατροί εξέφρασαν ήδη το ενδιαφέρον τους για τη χρήση της εφαρμογής σαν ένα εργαλείο για προ-χειρουργική αξιολόγηση και βλέπουν πιθανότητες για να εξελιχθεί σε ένα παρακινητή για σωματική άσκηση και δραστηριότητα πέρα από την κλινική του λειτουργία».