Ερευνητές από το Stanford δημιουργούν το GuessWhat, μία εφαρμογή για smartphones η οποία θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει η διάγνωση του αυτισμού. «Όσο καθυστερεί η διάγνωση τόσο περισσότερο χρόνο χάνουν τα παιδιά για να λάβουν βοήθεια για τον αυτισμό και αν το πρότζεκτ είναι επιτυχημένο θα αποτελέσει μία κομβική μέθοδο για τη διάγνωση του αυτισμού», δήλωσε ο Dennis Wall, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής και επικεφαλής της όλης έρευνας.
H παντομίμα ως διαγνωστικό εργαλείο
Η αυθεντική ιδέα για το GuessWhat προέκυψε στον Δρ. Wall από μία μορφή παντομίμας που παίζεται με το smartphone. Στο παιχνίδι, οι παίκτες κρατάνε ένα τηλέφωνο στα μέτωπά τους και το κινητό με την οθόνη να κοιτάει προς τα έξω, έτσι ώστε οι υπόλοιποι να βλέπουν την εικόνα και να προσπαθούν με παντομίμα να εξηγήσουν στο παίκτη τι δείχνει το κινητό.
Ο Wall συνειδητοποίησε ότι βάζοντας τα παιδιά να συμπεριφερθούν με μία ποικιλία θεμάτων αλλά και συναισθημάτων σε κοινωνικές καταστάσεις θα μπορούσε να τα καταγράψει σε βίντεο και χρησιμοποιώντας τους αλγόριθμους μίας μηχανής να εντοπιστεί η πιθανότητα κάποιο από τα παιδιά να έχει αυτισμό. «Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο τόσο για τη διάγνωση, όσο και για την εξέταση προόδου. Ενώ και για τους γονείς θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά γρήγορο χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν χρόνια μέχρι να επισκεφθούν μία εξειδικευμένη κλινική».
Πώς δουλεύει: Οι γονείς ή κάποιος άλλος ενήλικας ανοίγει την εφαρμογή και εγγράφεται σε αυτήν. Κρατάνε το τηλέφωνο στο μέτωπό τους έτσι ώστε να το βλέπει το παιδί. Η οθόνη τότε δείχνει φωτογραφίες από ανθρώπους ή εικονίδια σε διάφορες κοινωνικές ή εργασιακές καταστάσεις τις οποίες το παιδί πρέπει να απεικονίσει με κίνηση. Ο ενήλικας τότε πρέπει να μαντέψει τι ακριβώς είναι αυτό που του δείχνει το παιδί.
Η διαφορά από τη συνηθισμένη παντομίμα είναι το βίντεο. Ενώ ένα παιδί παίζει, η κάμερα του smartphone καταγράφει την προσπάθειά του σε βίντεο. Ενώ οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ποια παιδιά έχουν αυτισμό και ποια όχι, το θέμα είναι να αναλυθεί το βίντεο χρησιμοποιώντας μεθόδους μηχανής για να αναγνωρίσουν ποιες εκφράσεις του προσώπου, κινήσεις ή άλλες συμπεριφορές υποδεικνύουν αυτισμό. Μέσω αυτών η εφαρμογή θα μάθει να εντοπίζει τα δείγματα αυτισμού, τα οποία ο γιατρός ενός παιδιού θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να εξετάσει το παιδί χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να επισκεφθεί μία ειδική κλινική. Οι προκαταρκτικές δοκιμές δείχνουν ότι η στρατηγική θα μπορούσε να δουλέψει και ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπτυχθεί η προσπάθεια της ομάδας.
Η παντομίμα σαν θεραπεία
Ο επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η εξεύρεση χορηγιών και κεφαλαίων. «Με αυτή την οικονομική εισροή η ομάδα θα ενισχυθεί για να προχωρήσει σε νέα πειράματα με μία ευρύτερη ομάδα οικογενειών οι οποίοι θα συμμετάσχουν για να συνδημιουργήσουμε την επόμενη έκδοση της εφαρμογής» λέει ο Δρ. Wall.
Η οικονομική ενίσχυση θα βοηθήσει επίσης την προσπάθεια της ομάδας να εξελίξει το GuessWhat από μία διαγνωστική εφαρμογή σε μία θεραπευτική εφαρμογή. «Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της χρήσης του GuessWhat σαν μία μονάδα μέτρησης για τη φροντίδα των παιδιών», για να είναι πιο ικανά να λειτουργήσουν καλά σε κοινωνικές καταστάσεις, δήλωσε ο Wall.