Καθώς οι άνθρωποι παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες κατά τη διάρκεια (και) αυτής της παράξενης περιόδου, μπορεί να νιώσουν τρομερή έλξη και να γοητευτούν κακούς όπως ο Νταρθ Βέιντερ από τον Πόλεμο των Άστρων ή τον Λόρδος Βόλντεμορτ από τον Χάρι Πότερ. Η γοητεία των κακών χαρακτήρων, πάντως, έχει μια καθησυχαστική επιστημονική εξήγηση την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι άνθρωποι μπορεί να βρουν τους φανταστικούς κακούς απίστευτα συμπαθητικούς όταν μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά μαζί τους. Άλλωστε, η μυθοπλασία λειτουργεί σαν ένα γνωστικό δίχτυ ασφαλείας, επιτρέποντάς μας να ταυτιστούμε με κακούς χαρακτήρες χωρίς να βλάψουμε την εικόνα μας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που βλέπουν τον εαυτό τους ως δύσκολο και χαοτικό μπορεί να ταυτιστούν με τον χαρακτήρα του Τζόκερ, ενώ ανάλογα μπορεί να νιώσει ένα άτομο που μοιράζεται τη διάνοια και τη φιλοδοξία του Λόρδου Βόλντεμορτ.
Για να δοκιμάσουν αυτήν την ιδέα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τον ιστότοπο CharacTour, μια διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας που εστιάζει στους χαρακτήρες και με περίπου 232.500 εγγεγραμμένους χρήστες. Μία από τις δυνατότητες του site αυτού είναι επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ένα τεστ προσωπικότητας και να δουν την ομοιότητά τους με διαφορετικούς χαρακτήρες. Η κατηγορία «κακοί» περιελάμβανε χαρακτήρες όπως οι Maleficent, The Joker και Darth Vader, ενώ οι καλοί ήταν οι πασίγνωστοι Sherlock Holmes, Joey Tribbiani και Yoda.
Τα ανώνυμα δεδομένα από αυτά τα τεστ επέτρεψαν στους ερευνητές να εξετάσουν εάν οι άνθρωποι προσελκύονταν ή απωθούνταν από κακούς χαρακτήρες που όμως είχαν κάποιες ομοιότητες μαζί τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χρήστες ελκύονταν περισσότερο από κακοποιούς που μοιράζονται ομοιότητες μαζί τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμπεριφέρονταν ανάλογα στην κανονική ζωή. Την ίδια στιγμή έδειξαν ότι δεν γοητεύονταν από κακούς που δεν είχαν κοινά στοιχεία μαζί τους.