Πολλοί έχουν παρατηρήσει εμπειρικά ότι τα ψυχολογικά φαινόμενα καταλαγιάζουν το χειμώνα και γνωρίζουν έξαρση την άνοιξη, με την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας. Τώρα, αυτό φαίνεται να μην αποτελεί μύθο.
Καταρχάς να πούμε ότι, η ανθρώπινη υγεία αναγνωρίζεται πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους τομείς που επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ειδικότερα, η ψυχική υγεία έχει προσελκύσει την προσοχή των παγκόσμιων ηγετών τα τελευταία χρόνια και έχει συμπεριληφθεί στην Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών («Καλή Υγεία και Ευεξία») που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030. Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται γρήγορα, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας δημιουργούν εμπόδια για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σε μια νέα μελέτη επιχειρείται η συσχέτιση αυτών των δύο παραγόντων.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των δεδομένων ψυχικής υγείας για περισσότερα από τρία εκατομμύρια Αμερικανούς και του μετεωρολογικού δελτίου μεταξύ του 1993 και του 2010. Παίρνοντας ως μέση τιμή βάσης του 19 βαθμούς Κελσίου, διαπιστώθηκε ότι οι πιο δροσερές μέρες μειώνουν την πιθανότητα αναφοράς περιστατικών κακής ψυχικής υγείας (στρες, κατάθλιψη), ενώ οι θερμότερες μέρες αυξάνουν αυτή την πιθανότητα. Μάλιστα, οι θερμότερες μέρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στα άτομα όταν συνεχίζονται για πάνω από 10 ημέρες. Ολόκληρη τη μελέτη μπορείτε να τη βρείτε εδώ.