Αυτά τα είδη ανθρώπων έχουν τη συνήθεια να ερμηνεύουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αν είναι απατεώνες φοβούνται ότι όλοι θέλουν να τους ξεγελάσουν και να τους εκμεταλλευτούν, αν είναι ψεύτες απλώς δεν πιστεύουν κανένα. Ο άσχημος χαρακτήρας τους, παραμορφώνει λες το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουν τις καταστάσεις και συνήθως σφάλλουν τόσο για τις προθέσεις όσο και τα για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.
Οι άνθρωποι που ενεργούν ανέντιμα δεν βλάπτουν μόνο τους ανθρώπους γύρω τους – βλάπτουν επίσης τον εαυτό τους γιατί αποτυπώνουν στο μυαλό τους, διαρκώς, μια στρεβλή εικόνα για τους άλλους.
Η διαπίστωση αυτή είναι ερευνητική και προέρχεται από τη Julia Lee, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που υποστηρίζει ότι τα άτομα που ασκούν ανέντιμη συμπεριφορά καθίστανται λιγότερο ακριβή στην ανάγνωση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.
Με διάφορα πειράματα ρόλων που ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να μαντέψουν σωστά την έκβαση μιας κατάστασης που διαδραματιζόταν μπροστά τους, «βρήκαμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ άσχημης συμπεριφοράς και της ικανότητας να διαβάζουμε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων», σημειώνει η ίδια επιστήμονας.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κάποιος εξαπατήσει μία φορά, η μειωμένη ικανότητα να διαβάζει τα συναισθήματα των άλλων έκανε τον συμμετέχοντα ακόμη πιο πιθανό να εξαπατήσει και για δεύτερη φορά και για τρίτη κ.ο.κ.
«Είναι ένας φαύλος κύκλος που πιθανόν κάνει τα άτομα να παρεξηγούν τις προθέσεις των άλλων», καταλήγει η Lee, «από το οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποιος». Αυτό οδηγεί σε αρνητικές προκαταλήψεις προς τα μέλη εκτός ομάδας και αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τη σταθερότητα των διάφορων μορφών κοινωνικής οργάνωσης (οικογένειας, σχέσεων κ.λπ.).
Όλη η ζωή τους χαρακτηρίζεται από μία συνεχή καχυποψία προς τους άλλους, οι οποίοι επιδιώκουν να τους κάνουν ό,τι και εκείνοι. Αυτή άλλωστε είναι η στείρα φιλοσοφία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας -μίας πτυχής της- όπου το άτομο κάνει οτιδήποτε μπορεί για να αποδείξει και να πραγματώσει το αρχικό νοσηρό του σενάριο.