Μια βόλτα στο δάσος θα μπορούσε να είναι η πιο χαλαρωτική επιλογή για τον άνθρωπο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 600 εθελοντές οι οποίοι δήλωσαν πιο χαλαροί όταν άκουσαν το κελάηδισμα των πουλιών συγκριτικά με τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν μία εφαρμογή για διαλογισμό.
«Η ακρόαση ήχων της φύσης δίνει συχνά την ευκαιρία να νιώσουμε πως απέχουμε από το καθημερινό στρες και την πίεση. Αυτοί οι ήχοι είναι επίσης ενδιαφέροντες και προσφέρουν τη δυνατότητα στο μυαλό να συγκεντρωθεί σε αυτούς χωρίς να είναι υπερβολικά διεγερτικοί. Επιπρόσθετα οι ήχοι της φύσης και του δάσους όπως το κελάηδισμα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων είναι ευχάριστοι και ήσυχοι ειδικά συγκριτικά με τους ήχους των αστικών περιοχών», δήλωσε η Δρ. Eleanor Ratcliffe, λέκτορας της περιβαλλοντικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.
Οι ερευνητές χώρισαν τους 600 εθελοντές σε τρεις ομάδες των 200 ατόμων. Η πρώτη ομάδα άκουσε ήχους από κελάηδισμα πουλιών, η δεύτερη ήχους από εφαρμογή διαλογισμού, ενώ τα μέλη της τρίτης ομάδας αφέθηκαν να χαλαρώσουν στη σιωπή.
Κάθε ομάδα ρωτήθηκε πριν την μονόλεπτη δραστηριότητα αν ένιωθαν χαλαροί, αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι ενώ απάντησαν στην ίδια ερώτηση και μετά την ακρόαση ή τη μη ακρόαση. Τα ποσοστά χαλάρωσης των ανθρώπων που ήταν στη δεύτερη και την τρίτη ομάδα δεν άλλαξαν πριν και μετά τη δραστηριότητα. Αντίθετα οι άνθρωποι που ένιωθαν πιο χαλαροί μετά την ακρόαση των κελαηδισμάτων αυξήθηκαν κατά 9% (από 30 σε 39%). Αυτό δείχνει πως είχαν κατανοήσει και απολαύσει τους ήχους της φύσης που ο εγκέφαλός τους ανταποκρίθηκε άμεσα. Ωστόσο παρότι το ποσοστό των ανθρώπων με άγχος μειώθηκε κατά 19% στην ομάδα που άκουσε το κελάηδισμα των πουλιών, τα μέλη της δεύτερης και της τρίτης ομάδας είχαν καλύτερα αποτελέσματα.
Όσον αφορά το ποσοστό των στρεσαρισμένων ανθρώπων, σε όσους άκουσαν τους ήχους της φύσης οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της τάξεως του 24% ενώ σε αυτούς που άκουσαν τους ήχους της εφαρμογής διαλογισμού κατά 39%. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι η εμπειρία της φύσης μπορεί να ωφελήσει την υγεία και την ευεξία συμπεριλαμβανομένης της ανάρρωσης από καθημερινό ψυχολογικό στρες», δήλωσε η Δρ. Ratcliffe και πρόσθεσε πως «οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες έχουν εστιάσει στις οπτικές εμπειρίες, αλλά οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως οι ήχοι από τη φύση όπως το κελάηδισμα των πουλιών, ο άνεμος και το νερό, θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το στρες».