Η συσσώρευση του άγχους καταδυναστεύει πολλούς γάμους και οδηγεί σε εντάσεις το ζευγάρι, όμως η ίδια συνθήκη, είναι εντελώς διαφορετική όταν ο ένας σύντροφος έχει αδιάγνωστη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). Ακριβέστερα, η «καλωδίωση» (η διάταξη των νευρώνων και οι μεταξύ τους συνδέσεις) του εγκεφάλου του συντρόφου που έχει αυτισμό δεν είναι όμοια με την αντίστοιχη του συντρόφου που δεν έχει. Έτσι λοιπόν η νευροδιαφορετικότητα και η ιδιόρρυθμη αντίληψη του ενός συντρόφου, αποτελεί τη βελόνα που ξεφουσκώνει το μπαλόνι του γάμου.
Δεν είναι απίθανο ένας ψυχρός και στυφνός σύντροφός να έχει αυτισμό αν σκεφτούμε ότι οι άνδρες διαγιγνώσκονται συχνότερα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σε σχέση με τις γυναίκες. Η ψυχολόγος δρ Stephanie C. Holmes, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην εκπαίδευση, με ειδίκευση στη μελέτη των βέλτιστων πρακτικών συμπερίληψης των μαθητών με αυτισμό, μοιράζεται μαζί μας εμπειρίες που κρούουν το «καμπανάκι του αυτισμού» στο σύντροφό σας.
Αναγνωριστικά σημάδια αυτισμού στο σύντροφο
1. Η επίσκεψη σε συμβούλους γάμου δεν βοηθάει
Όταν ένα ζευγάρι ζητά τη συμβουλή ενός εμπειρογνώμονα σε θέματα γάμου, πολύ συχνά ο ίδιος υποθέτει ότι ο σύζυγος και η σύζυγος συνεισφέρουν στο ίδιο επίπεδο σχεσιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Το σφάλμα των συμβούλων γάμου, κατά την Stephanie C. Holmes, είναι ότι δεν ευθυγραμμίζουν την προσέγγισή τους με γνώσεις νευρολογίας. Όπως συμπληρώνει η ειδικός «Τα ζευγάρια πρέπει να κατανοήσουν πώς η νευροδιαφορετικότητα έχει ήδη επηρεάσει τη σχέση και την επικοινωνία τους, σε βαθμό που η συμβουλευτική γάμου πλέον αποτυγχάνει».
2.Μετά το μήνα του μέλιτος, ο «διακόπτης γύρισε» στη συμπεριφορά του συντρόφου
Ένα σύνηθες φαινόμενο κατά την ειδικό, είναι η τρυφερότητα και ο παιδικός αυθορμητισμός του συντρόφου στη φάση του φλερτ και έπειτα από το μήνα του μέλιτος, η αιφνίδια μεταστροφή στη συμπεριφορά του. Ακριβέστερα, οι σύντροφοι με ΔΑΦ μόλις παντρευτούν τον άνθρωπό τους, εγκαταλείπουν την ανάγκη να τον διεκδικούν, ενώ οι μαρτυρίες των γυναικών που βιώνουν αυτή την αποστασιοποίηση, περιστρέφονται γύρω από την αίσθηση ότι οι σύζυγοί τους, έχουν «δέσει το γάιδαρό» τους.
Σε αυτή τη φάση ασυνεννοησίας και σύγχυσης, οι σύζυγοι-γυναίκες νιώθουν ότι ο σύντροφος είναι:
- αγενής ή απόμακρος
- εγωιστής, ατομιστής, παραμελητικός, ασταθής, υποτιμητικός
- ενοχλητικός σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις
- έξυπνος αλλά μη ευέλικτος στη δουλεία του
- μαχητικός σε συζητήσεις με τάσεις θυματοποίησης και κριτικής
3. Η γνώμη που σχηματίζουν οι γυναίκες στα πρώτα ραντεβού
Οι γυναίκες στην αρχή της σχέσης, πίστευαν ότι οι σύζυγοί τους διακρίνονταν από:
- αφέλεια, παιδικότητα που δημιουργεί αμηχανία
- ηρεμία, ντροπαλότητα, αυτοσυγκράτηση, μυστήριο, σταθερότητα, ειλικρίνεια
- εμμονή με τις συζύγους τους
- διαφορετικότητα σε σύγκριση με τους άλλους άντρες
- ευφυία και μια «χαριτωμένη παντογνωσία»
4. Το ιδιόμορφο προφίλ του συντρόφου
- δυσκολία στην ερμηνεία των συναισθημάτων των άλλων και στις εκφράσεις του προσώπου τους
- αδυναμία ρύθμισης των συναισθημάτων
- δυσκολία διατήρησης μιας υγιούς συζήτησης, ή επιρρέπεια σε μονόλογο
- εκφραστικά μέσα που συνάδουν με τη συναισθηματική τους κατάσταση
- επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές
- ενασχόληση με ελάχιστες δραστηριότητες και αφοσίωση μόνο σε συγκεκριμένες
- αυστηρή συνέπεια στη ρουτίνα με ξεσπάσματα θυμού όταν αυτή ανατρέπεται
Τι μπορείτε να κάνετε
- Αποδεχτείτε τη διαφορετικότητα: είναι σημαντικό να λάβετε την αρμόδια επαγγελματική συμβουλευτική ώστε να συνειδητοποιήσετε την ύπαρξη ή όχι της ΔΑΦ, να πληροφορηθείτε από κοινού για αυτή και να μην θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
- Αναπροσαρμόστε τους στόχους σας: για αρχή, αντιμετωπίστε τις πληγές του παρελθόντος. Πρέπει να γνωρίζετε για το φαινόμενο Κασσάνδρας ή Σύνδρομο Συνεχιζόμενης Τραυματικής Σχέσης, βάσει του οποίου ο σύζυγος με ΔΑΦ, αισθάνεται επίσης πληγωμένος λόγω της αίσθησης ότι οι προθέσεις του έχουν παρεξηγηθεί, καθώς προκάλεσε μια ακούσια βλάβη στη σχέση.
- Αναζητήστε τη βοήθεια ενός εμπειρογνώμονα: ο οποίος θα σας συμβουλεύσει πάνω στη νευροδιαφορετικότητα του συντρόφου και όχι υπό το φακό μιας νευροτυπικής συμπεριφοράς.
Φάσμα Αυτισμού: Ερευνητές αποκαλύπτουν το γονιδιακό «ντόμινο» που οδηγεί στη διαταραχή
Δυσλεξία και ΔΕΠΥ: Τι κοινό έχουν οι δύο μαθησιακές δυσκολίες
Διπολική διαταραχή: Δημοφιλές φάρμακο προλαμβάνει την αύξηση βάρους