*Γράφει η Αγγελική Γιαννουλοπούλου Ψυχολόγος, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας Συστημικής Προσέγγισης και συνεργάτις ΕΟΔΥ

Η οργάνωση ενός εφηβικού πάρτι γενεθλίων στο σπίτι αποτελεί όχι μόνο μια ευκαιρία για διασκέδαση, αλλά και μια αφορμή για έναν γονιό να κάνει μια “εκκαθάριση” του σπιτιού – ντουλάπες, συρτάρια, παλιά και καταχωνιασμένα αντικείμενα, όπως μισοσκισμένα χαρτιά, μπογιές, μολύβια και παλιά CD. Αυτή η διαδικασία, όμως, δεν είναι μόνο πρακτική· ξυπνάει απρόσμενα μνήμες και συναισθήματα.

Καθώς ανακαλύπτεις ξανά δημιουργίες από το παρελθόν του παιδιού σου, που τώρα πια είναι έφηβος, αισθάνεσαι να σε πλημμυρίζει μια νοσταλγία. Ανάμεσα σε αυτά τα διάσπαρτα χαρτιά, μπορεί να βρεις μικρές σημειώσεις με σκέψεις και λόγια γεμάτα παιδική σοφία που κάποτε κατέγραψες για να τα θυμάσαι. Λόγια που σε έκαναν να χαμογελάσεις ή να σκεφτείς βαθύτερα, όπως όταν το παιδί σου ρώτησε: «Μαμά, γιατί η λύπη έχει πικρή γεύση;». Αυτές οι φράσεις είναι μικροί θησαυροί που περίμεναν υπομονετικά τη στιγμή να ξαναζωντανέψουν.

Μέσα στις ανακατωμένες στοίβες ίσως να βρεις ζωγραφιές από την εποχή που το παιδί σου βρισκόταν στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό. Ζωγραφιές αφιερωμένες στα αγαπημένα του πρόσωπα, μισοτσαλακωμένες, μισοσκισμένες, ίσως και βρεγμένες από τη βροχή που κάποτε είχε εισχωρήσει στην ντουλάπα του μπαλκονιού. Κάθε μία από αυτές τις ζωγραφιές εκφράζει συναισθήματα – λύπη, θυμό, χαρά και αγάπη – που το παιδί σου προσπαθούσε να αποτυπώσει με χρώματα και σχήματα.

Μπορεί, επίσης, να ξεπροβάλουν παλιά CD από παιδικές γιορτές και εκδηλώσεις που ίσως ποτέ δεν είχατε δει μαζί. Τώρα που τα ανακάλυψες ξανά, είναι η τέλεια ευκαιρία να καθίσετε μαζί, να τα παρακολουθήσετε και να γελάσετε με τις παιδικές στιγμές που έχουν καταγραφεί.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρίσκεις, υπάρχουν παλιά παιχνίδια ανακατεμένα με μολύβια, μπογιές, κιμωλίες, γόμες, σπασμένες ξύστρες, συνδετήρες, πινέλα και ρούχα από κούκλες. Αυτά τα αντικείμενα, όσο μικρά και φαινομενικά ασήμαντα, φέρνουν πίσω γλυκές αναμνήσεις μιας εποχής γεμάτης δημιουργικότητα, γέλια και ατελείωτη φαντασία.

Η όλη διαδικασία δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για εκκαθάριση. Είναι η ιδανική στιγμή για να περάσεις χρόνο με τον έφηβό σου, αλλά και με άλλα αγαπημένα πρόσωπα, εξερευνώντας αυτές τις παλιές δημιουργίες, συζητώντας και ανακαλώντας αναμνήσεις. Ίσως είναι και μια ευκαιρία να εμπλέξεις και τους παππούδες και τις γιαγιάδες, περνώντας μαζί χρόνο με τον έφηβο εγγονό ή την εγγονή τους.

Σε μια εποχή που τόσο δυσάρεστα γεγονότα συμβαίνουν γύρω μας, ειδικά σε ευαίσθητες ηλικίες, εμείς οι γονείς πρέπει να είμαστε αυτοί που, με δημιουργική σκέψη και πράξη, θα διατηρήσουμε τη χαρά και την αισιοδοξία στα παιδιά μας. Μέσα από τέτοιες στιγμές και δραστηριότητες, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ψυχική τους ενδυνάμωση και να τους δώσουμε εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Ανήσυχη εφηβεία: Όλα όσα προβληματίζουν τους σημερινούς νέους και τους γονείς τους

«Αιώνιοι έφηβοι»: Γιατί οι σημερινοί νέοι αργούν να ωριμάσουν – Η ειδικός απαντά

Παιδί: Είναι κακόκεφο ή έχει κατάθλιψη; Όλες οι αλλαγές στη συμπεριφορά του που δίνουν την απάντηση