Οι πιθανότητες αυτοχειρίας και ανθρωποκτονίας κορυφώνονται τη νύχτα, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών από το Τμήμα Ψυχιατρικής – Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον (UArizona – Tucson) για περισσότερες από 78.000 αυτοκτονίες και 50.000 ανθρωποκτονίες. Η ξαγρύπνια, η ηλικία, η χρήση αλκοόλ και οι συγκρούσεις στις σχέσεις αναδείχθηκαν σε βασικούς παράγοντες επίδρασης σε αυτοχειρία ή ανθρωποκτονία.
Η εργασία με τίτλο «Ο κίνδυνος αυτοκτονιών και ανθρωποκτονιών κορυφώνεται τη νύχτα: 35 Πολιτείες, 2003-2017», δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Psychiatry.
Το «παράθυρο» 2 – 3 π.μ.
Σχεδόν 19% των αυτοκτονιών και 36% των ανθρωποκτονιών λαμβάνουν χώρα τη νύχτα. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του πανεπιστημίου, «οι αυτοκτονίες και οι ανθρωποκτονίες μοιράζονται λίγα κοινά στοιχεία ωστόσο, τα πολύ ομοιόμορφα μοτίβα κινδύνου τη νύχτα υποδηλώνουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ξαγρύπνια».
«Η ανάλυσή μας σε δεδομένα 15ετίας από όλες τις ΗΠΑ έδειξε ότι υπάρχει πενταπλάσιος κίνδυνος αυτοκτονίας και οκταπλάσιος κίνδυνος ανθρωποκτονίας μεταξύ 2 και 3 π.μ., μετά την προσαρμογή του αριθμού των ατόμων που παραμένουν ξύπνιοι και είναι ικανοί για αυτοκτονία ή ανθρωποκτονία» ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας Andrew Tubbs, MD, PhD, ερευνητής στο Πρόγραμμα Έρευνας για τον Ύπνο και την Υγεία στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ιατρικής του UArizona – Tucson. «Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη λογική σκέψη και να οδηγήσει σε παρορμητικές συμπεριφορές στα ευάλωτα άτομα» εξήγησε.
«Το γεγονός ότι αυτά τα νυχτερινά μοτίβα κινδύνου ισχύουν τόσο για τις αυτοκτονίες όσο και για τις ανθρωποκτονίες είναι εντυπωσιακό», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Michael Grandner, PhD, αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της κλινικής “Behavioral Sleep Medicine” και μέλος του Ινστιτούτου BIO5 του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Στην ανασκόπηση περισσότερων από 78.000 αυτοκτονιών και 50.000 ανθρωποκτονιών, μπορούμε να βρούμε κάποια στοιχεία που εξηγούν γιατί η ξαγρύπνια – αυτό που ονομάζουμε “Mind After Midnight”- ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο για δυσλειτουργικές συμπεριφορές».
Mind After Midnight
Σύμφωνα με την υπόθεση των συγγραφέων για το «Μυαλό μετά τα Μεσάνυχτα» (Mind After Midnight), η αϋπνία δυσκολεύει τις σύνθετες λειτουργίες του εγκεφάλου για τη λήψη αποφάσεων και περιορίζει την ορθολογική σκέψη τις νυχτερινές ώρες οπότε η αρνητική διάθεση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, η θετική διάθεση στο μηδέν και η εκτίμηση κινδύνου/αμοιβής μπερδεμένη.
Οι ευάλωτοι έφηβοι
Τα ευρήματα ευθυγραμμίστηκαν με τα παραπάνω και έδειξαν επιπροσθέτως ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ εφήβων, νέων ενηλίκων και ατόμων που είχαν κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή περνούσαν κρίση στη σχέση τους, όχι όμως στα άτομα που είχαν κάνει χρήση κάνναβης ή είχαν κατάθλιψη.
Ο κίνδυνος αυτοκτονίας τη νύχτα ήταν τριπλάσιος στις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι πιθανότητες αυτοκτονίας στους ηλικιωμένους αυξάνονταν στις 6 π.μ.. Ο κίνδυνος ανθρωποκτονίας δεν διέφερε ανάλογα με την ηλικία, οι νεαροί ενήλικες ωστόσο αντιπροσώπευαν πάνω από τα μισά θύματα ανθρωποκτονιών.
«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις τάσεις της ώρας της ημέρας στα βίαια εγκλήματα», δήλωσε ο Tubbs. «Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο και προδιαθέτει τους ανθρώπους σε τέτοιου είδους κινδύνους, καθώς και αν οι τεκμηριωμένες στρατηγικές για τη βελτίωση του ύπνου και τη μείωση της ξαγρύπνιας μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του κινδύνου και στην πρόληψη αυτών των τραγικών αποτελεσμάτων».