Από «θαυματουργούς» κρυστάλλους μέχρι εφαρμογές για το κινητό, παρεμβάσεις, που υπόσχονται να καταπολεμήσουν το στρες, εμφανίζονται συνεχώς. Μια από αυτές, τράβηξε το ενδιαφέρον μέσω της Meghan Markle, η οποία φωτογραφήθηκε φορώντας ένα αυτοκόλλητο επίθεμα για το άγχος. Τι είναι όμως το συγκεκριμένο επίθεμα και πώς λειτουργεί;
Επειδή είναι εύκολο να παρασυρθούμε από διαφημίσεις που χρησιμοποιούν τους celebrities ως απόδειξη ότι τα προϊόντα τους είναι αποτελεσματικά, η δρ Pamela B. Rutledge, ψυχολόγος και διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Ψυχολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με άρθρο της στο Psychology Today, παραθέτει με στοιχεία πόσο πραγματικά θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε ένα τέτοιο αξεσουάρ για τη ρύθμιση του άγχους.
Η επίδραση του συγκεκριμένου επιθέματος στον μετριασμό του άγχους και στην ποιότητα του ύπνου αποδίδεται σε έναν συνδυασμό των καταγραφών της εφαρμογής για κινητά, των ακουστικών και μιας μάσκας ματιών. Πρόκειται για ένα σύνολο αγχολυτικών παραγόντων, στα οποία περιλαμβάνονται ασκήσεις ενσυνειδητότητας, καθοδηγούμενη χαλάρωση και διαλογισμοί. Οι προηγούμενες επαναλήψεις του προϊόντος βασίζονταν είτε σε συμπληρώματα GABA είτε σε κρέμα σε συνδυασμό με ηλεκτρική διέγερση.
Το GABA είναι ο κύριος ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η κύρια δουλειά του είναι η ηρεμία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όσο ζωτικής σημασίας είναι το GABA για παράγοντες, όπως το άγχος, ο ύπνος και η όρεξη, δεν υπάρχουν συνεπή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων GABA λειτουργεί και τα θετικά αποτελέσματα μπορεί να προέρχονται από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου placebo.
Η θεωρητική προσέγγιση αυτής της παρέμβασης κατά του στρες βασίζεται στην ενεργειακή ιατρική και στους μεσημβρινούς που λειτουργούν ως οδηγός και στον βελονισμό. Αυτές οι μορφές θεραπείας εντάσσονται στην εναλλακτική και συμπληρωματική ιατρική. Ενώ υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές των συμπληρωματικών εναλλακτικών θεραπειών, τα εμπειρικά στοιχεία παραμένουν ασαφή, ίσως λόγω των πολλών θεραπειών, από τη θεραπεία με φωτεινό φως και τη γιόγκα μέχρι τα συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον, πολλές θεραπείες σχετίζονται με πνευματικές πρακτικές και πεποιθήσεις, γεγονός που θολώνει περαιτέρω τα επιστημονικά νερά.
Αποτελεσματικό ή φαινόμενο placebo;
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ειδικού, ένα επίθεμα ή ένα συμπλήρωμα ενδεχομένως να μην είναι επιβλαβές για την υγεία, αλλά και ούτε και ωφέλιμο. Θα μπορούσε, όμως, να επηρεάσει τις πεποιθήσεις του ατόμου δημιουργώντας ένα φαινόμενο placebo. Όταν, μάλιστα, η παρέμβαση απαιτεί και μια χρηματική επένδυση, η τιμή συχνά αυξάνει την ψυχολογική επένδυση στο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τις θετικές αντιλήψεις. Αντίθετα, σε κανέναν δεν αρέσει να ξοδεύει χρήματα και να μην παίρνει τίποτα σε αντάλλαγμα. Επομένως, τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τις έμφυτες γνωστικές προκαταλήψεις.
Αντίστοιχα, όταν ένα προϊόν διαφημίζεται από κάποιον διάσημο, η αξία του ανεβαίνει, το ίδιο και οι προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα του. Όχι μόνο αυτό, αλλά και βασίζεται στην κοινωνική ταυτότητα ή στη συναισθηματική παρακοινωνική προσκόλληση σε μια διασημότητα.
Όπως καταλήγει η ειδικός, εφόσον μια συσκευή ή πρακτική δεν είναι επιβλαβής, όπως το συγκεκριμένο επίθεμα, η προσπάθεια διαχείρισης του στρες είναι καλύτερη από τη μη ανάληψη δράσης, εφόσον οι προσδοκίες είναι προσγειωμένες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αμβλυνθεί το στρες, όπως μέσω της φυσικής δραστηριότητας, των ασκήσεων αναπνοών, αλλά και με την έμφαση στην εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη.
Το τελικό συμπέρασμα: Οτιδήποτε μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος, είτε πρόκειται για επιθέματα, είτε για κρυστάλλους, είτε για μάντρα, είτε για εφαρμογές για κινητά, θεωρείται θετικό.
Διαβάστε ακόμη
Το σούπερ αγχολυτικό σνακ για να απαλλαγείτε από το στρες
Το εκρηκτικό άθλημα που απογειώνει το μεταβολισμό και νικά το στρες