Έναν επιπλέον λόγο έχουν οι άνδρες να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα «επτά χρόνια φαγούρα» χωρίς απώλειες, αφού η ικανοποίηση από τον έγγαμο βίο μπορεί να συμβάλει και στο πεδίο των επαγγελματικών τους.
Ερευνητές από την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών (Εθνικό Πανεπιστήμιο Ερευνών) στη Μόσχα διερεύνησαν πώς ο έγγαμος βίος επηρεάζει τον επαγγελματικό τομέα μέσα από τις απαντήσεις σε ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια 120 γυναικών και 83 ανδρών 20-69 ετών, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρηματικούς οργανισμούς της Ρωσίας. Συνολικά, 107 ήταν παντρεμένοι, 87 ήταν σε σχέση και εννέα ήταν διαζευγμένοι.
Η έρευνα ζητούσε να αξιολογήσουν την ικανοποίησή τους από τις προσωπικές τους σχέσεις και την εμφάνιση συμπτωμάτων burnout ή επαγγελματικής εξουθένωσης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυξάνει η ικανοποίηση από τον γάμο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος burnout, με τη σχέση πιο εμφανή στους άνδρες. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι οι άνδρες που βιώνουν μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους.
Στην περίπτωση των γυναικών, καθοριστικές για την εκδήλωση εργασιακού burnout αποδείχθηκαν κυρίως οι συμπεριφορές στο εργασιακό περιβάλλον όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης και κατανόησης και η αποπροσωποίηση από συναδέλφους και πελάτες, να τους φέρονται δηλαδή ως αντικείμενα δείχνοντας ψυχρή στάση και χρησιμοποιώντας υποτιμητική γλώσσα.
Φύλο και κοινωνικοί ρόλοι
Στις κοινωνικές κατασκευές του φύλου μπορούν να αποδοθούν τα παραπάνω συμπεράσματα, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι μια επιτυχημένη καριέρα είναι κομμάτι της ταυτότητας για τους άνδρες, ασκώντας επιπλέον πίεση στη ζωή τους. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύεται στο Organizational Psychology, Ilya Bulgakov, υποψήφιο διδάκτορα στη Σχολή Ψυχολογίας της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών: «Για τους άνδρες, η επαγγελματική επιτυχία αποτελεί συχνά θεμελιώδες τμήμα της ταυτότητας και της αυτοεκτίμησής τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση στον εργασιακό τομέα και να βιώνουν αυξημένα επίπεδα άγχους, ενώ προσπαθούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ικανοποίηση από τον γάμο και το αίσθημα υποστήριξης στην ιδιωτική ζωή μπορούν να γίνουν κρίσιμοι παράγοντες για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης των ανδρών».
Όπως εξήγησε ό ίδιος, τα άτομα που πάσχουν από burnout δυσκολεύονται συχνά να αποσυνδεθούν από την εργασία τους, βιώνοντας έτσι παρατεταμένη ένταση. Κατά συνέπεια, οι προσωπικές σχέσεις μπορούν να γίνουν ένα μέσο αποσυμπίεσης καθώς και μια πηγή ικανοποίησης και υποστήριξης.
Όσον αφορά το γιατί η σχέση παρατηρήθηκε κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν στους άνδρες, δήλωσε ότι μπορεί ίσως να αποδοθεί στους παραδοσιακούς κοινωνικούς ρόλους, όπου οι άνδρες καλούνται να αναλάβουν συχνά μεγαλύτερη ευθύνη για επαγγελματική επιτυχία, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση σχετιζόμενο με την εργασία. Αντίστοιχα για τη γυναίκα, οι ερευνητές πρότειναν ότι πίσω από την αποπροσωποποίηση κρύβονται κοινωνικά διαμορφωμένα πρότυπα σχετικά με την εργασία.
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η εργασιακή εξουθένωση είναι ασθένεια
Κούραση, διάθεση για κλάμα και κακή διάθεση: Ποια βιταμίνη σας λείπει