Μπορεί να τρεφόμαστε σωστά, να ασκούμαστε συστηματικά, να μην καπνίζουμε και να μην πίνουμε, όμως τις κοινωνικές και προσωπικές μας σχέσεις να μην τις διέπει η ίδια ποιότητα. Τότε είναι που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας, ισάξιες με τις κακές συνήθειες.
Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, οι κακές προσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις θα μπορούσαν να είναι το ίδιο επιζήμιες για την υγεία μας όσο το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Αυτό το γεγονός ίσχυε τουλάχιστον για τις μεσήλικες γυναίκες από την Αυστραλία, που δεν είχαν ικανοποιητικές κοινωνικές επαφές και μελετήθηκαν από τους ερευνητές.
Η συσχέτιση αυτή μάλιστα ήταν τόσο ισχυρή, που θα μπορούσε να συγκριθεί με καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Ως αντίβαρο σε αυτές τις σοβαρές συνέπειες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δραστηριότητες που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση, όπως ομάδες τέχνης και χειροτεχνίας, οι λέσχες βιβλίου, αποτρέποντας την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών στη μετέπειτα ζωή, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες, για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ’s General Psychiatry, εξέτασαν στοιχεία περίπου 7.700 γυναικών ηλικίας μεταξύ 45 και 50 ετών, οι οποίες δεν έπασχαν από 11 κοινές μακροχρόνιες παθήσεις όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1996.
Οι γυναίκες ανέφεραν τα επίπεδα ικανοποίησής τους από τους συντρόφους τους, τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους τους, την εργασία και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες κάθε τρία χρόνια, για μια περίοδο δύο δεκαετιών συνολικής ερευνητικής παρακολούθησης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν ποιες από αυτές παρουσίασαν σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, καρκίνο, κατάθλιψη και άγχος.
Όπως συμπέραναν, περισσότερες από τις μισές (58%) εμφάνισαν πάνω από μία από τις παθήσεις. Οι συμμετέχουσες που ανέφεραν το χαμηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τις κοινωνικές τους σχέσεις είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές παθήσεις σε σύγκριση με αυτές που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα.
Παρόμοια αποτελέσματα διαπιστώθηκαν σε κάθε διαφορετικό τύπο κοινωνικής σχέσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι όλες έχουν την ίδια βαρύτητα όσον αφορά την υγεία στη μετέπειτα ζωή.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παρόμοιος παράγοντας κινδύνου με άλλους καθιερωμένους παράγοντες ανθυγιεινού τρόπου ζωής, προτείνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν.
Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι το ιδανικό αντίδοτο στο άγχος που βελτιώνει τη διάθεση κατά 90%
Το ελιξήριο που χαρίζει υγεία και ευτυχία – Με τη σφραγίδα της επιστήμης