Μπορεί ένα χαμόγελο να είναι αρκετό για να μας κάνει ευτυχισμένους; Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Bulletin, ίσως και να μπορεί.
Οι περισσότεροι από μας ίσως γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι ένα χαμόγελο μπορεί να τους φτιάξει τη διάθεση, για τους επιστήμονες, όμως, αυτό ήταν ανέκαθεν ένα πεδίο διαφωνίας.
«Η κοινή λογική λέει ότι ένα χαμόγελο μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, ενώ μια πιο σοβαρή έκφραση μας προδιαθέτει αρνητικά. Οι ψυχολόγοι, όμως, διαφωνούν πάνω σε αυτό το θέμα για περισσότερα από 100 χρόνια», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Nicholas Coles, απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tennessee.
Η διαμάχη γύρω από αυτή τη θεωρία πήρε μεγάλες διαστάσεις το 2016, όταν 17 ερευνητικές ομάδες δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν ένα διάσημο πείραμα, σύμφωνα με το οποίο το χαμόγελο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.
Έτσι, ο Δρ. Coles και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 50 χρόνων από 138 μελέτες που προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση των ανθρώπων. Οι μελέτες περιελάμβαναν περισσότερους από 11.000 ανθρώπους παγκοσμίως.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι εκφράσεις του προσώπου έχουν πράγματι μια επίδραση, μικρή μεν αλλά υπαρκτή, στα συναισθήματα: Το χαμογελαστό ύφος κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, το θυμωμένο ύφος τους κάνει να νιώθουν εκνευρισμένοι, ενώ το συνοφρυωμένο ύφος τους κάνει να νιώθουν πιο θλιμμένοι.
«Είναι αρκετές οι μελέτες που δεν έχουν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα. Δεν μπορούμε, όμως, να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα της οποιασδήποτε μελέτης. Οι ψυχολόγοι δοκιμάζουν αυτή τη θεωρία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε εμείς εξετάσαμε όλα τα στοιχεία», σχολιάζει σχετικά ο Δρ. Coles και καταλήγει:
«Δεν υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν την ευτυχία απλώς χαμογελώντας. Αλλά αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά γιατί παρέχουν μια ένδειξη για το πώς αλληλεπιδρούν το μυαλό και το σώμα για να διαμορφώσουν τη συνειδητή εμπειρία των συναισθημάτων μας. Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για αυτές τις επιδράσεις των εκφράσεων του προσώπου, αλλά αυτή η μετα-ανάλυση μας έφερε λίγο πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των συναισθημάτων».