Αν νομίζετε πως όσο πιο «σταθερό» είναι το αθλητικό σουτιέν σας, τόσο το καλύτερο, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth αποκαλύπτει ότι τα αθλητικά σουτιέν με υπερβολική στήριξη μπορεί να αυξήσουν την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης κατά το τρέξιμο και να οδηγήσουν σε πόνο στη μέση.

Η έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Sport Science, πραγματοποιήθηκε από τον Δρα. Chris Mills και την ερευνητική του ομάδα. Για την ανάλυσή τους, δημιούργησαν ένα εξατομικευμένο μυοσκελετικό μοντέλο γυναικείου σώματος με αρθρωτή σπονδυλική στήλη και σημεία ολίσθησης ανάμεσα στο στήθος και τον κορμό. Για πρώτη φορά, έγινε προσομοίωση της φυσικής κίνησης του στήθους κατά τη διάρκεια τρεξίματος.

Η δοκιμή έγινε με μία συμμετέχουσα με μέγεθος 34DD, στην οποία τοποθετήθηκαν 59 αισθητήρες σε στρατηγικά σημεία του σώματος. Της ζητήθηκε να τρέξει με τρεις διαφορετικούς τύπους στηρίξεων: χωρίς σουτιέν, με καθημερινό σουτιέν και με αθλητικό σουτιέν υψηλής στήριξης. Μέσω μοντελοποίησης, οι ερευνητές προσομοίωσαν και μια τέταρτη συνθήκη: το λεγόμενο zero bounce, δηλαδή την πλήρη ακινητοποίηση του στήθους σε σχέση με τον κορμό, όπως υπόσχονται πολλά αθλητικά σουτιέν.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν καταργήθηκε εντελώς η κίνηση του στήθους, αυξήθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις που ασκούνται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ξεπερνώντας το όριο των 0.05 Nm/kg – επίπεδο που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πόνου στη μέση, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Επιπλέον, η στάση του σώματος στο τρέξιμο άλλαζε ανάλογα με τον τύπο στήριξης. Με το αθλητικό σουτιέν, οι συμμετέχουσες είχαν περίπου 4 μοίρες πιο όρθια θέση του κορμού, κάτι που επηρεάζει τη δύναμη που ασκείται πάνω στη σπονδυλική στήλη και τη συνολική μηχανική του σώματος.

Γιατί λίγη κίνηση μπορεί να είναι καλή;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς απορρόφησης κραδασμών. Όπως το λίπος στους μηρούς και η κίνηση των γονάτων, έτσι και η ελεγχόμενη κίνηση του στήθους λειτουργεί σαν φυσικό «αμορτισέρ» που βοηθά στη μείωση της καταπόνησης των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης. Όταν καταστέλλεται τελείως αυτή η κίνηση, όπως γίνεται με ορισμένα αθλητικά σουτιέν υψηλής στήριξης, το σώμα χάνει αυτό το «μαξιλάρι απορρόφησης» και η πίεση μεταφέρεται απευθείας στη μέση.

Τι να προσέξετε όταν διαλέγετε αθλητικό σουτιέν

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε εντελώς τη στήριξη όταν διαλέγετε αθλητικό σουτιέν. Αντίθετα, το ιδανικό είναι να βρείτε εκείνο που προσφέρει αρκετή σταθερότητα ώστε να μη νιώθετε δυσφορία ή πόνο στο στήθος, χωρίς όμως να καταστέλλει εντελώς τη φυσική κίνηση. Λίγη ελεγχόμενη ταλάντωση λειτουργεί ευεργετικά, καθώς απορροφά τους κραδασμούς και μειώνει την πίεση που φτάνει στη μέση. Η εφαρμογή παίζει επίσης ρόλο. Το σουτιέν πρέπει να «αγκαλιάζει» σωστά το σώμα χωρίς να περιορίζει την κίνηση του κορμού.

Αξίζει να θυμάστε ότι η πλήρης ακινητοποίηση του στήθους μπορεί να αυξήσει τις δυνάμεις που δέχεται η σπονδυλική στήλη κατά την άσκηση. Η ελαφριά, φυσική κίνηση του στήθους βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας και της άνεσης του σώματος. Η στάση του κορμού επηρεάζεται επίσης από το είδος στήριξης που φοράτε, άρα είναι σημαντικό να επιλέγετε σουτιέν που συνεργάζεται με το σώμα σας και όχι το αντίθετο.

Αυτή η ισορροπία μεταξύ στήριξης και κίνησης μπορεί να είναι ακόμα πιο χρήσιμη για γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος, που συνήθως αναζητούν τη μέγιστη στήριξη για να αποφύγουν τον πόνο, αλλά μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από μια επιλογή που επιτρέπει λίγη κίνηση.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να σας προκαλέσει το αγαπημένο σας ρούχο; Έτσι θα το αντιμετωπίσετε

Άσκηση: Το απρόσμενο χαρακτηριστικό που φρενάρει τη διάθεση μιας γυναίκας να αθληθεί

Καρκίνος: Πόσο πιθανή είναι η εμφάνιση του σε γυναίκες που τοποθετούν εμφυτεύματα στήθους