Με μόλις 5 λεπτά έκκεντρης άσκησης κάθε μέρα θα αντλήσετε όση δύναμη χρειάζεται για να αναπληρώσετε τον «παγωμένο» χρόνο στην καρέκλα. Τα οφέλη θα είναι ορατά στο σώμα, την ενέργεια και τη διάθεσή σας, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU).
Ακριβέστερα, η μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Benjamin Kirk και τον καθηγητή Ken Nosaka στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του ECU, εκτίμησε την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος έκκεντρης άσκησης βασισμένης στο βάρος του ανθρώπινου σώματος, διάρκειας 5′ ημερησίως, στο σπίτι που απευθύνεται ειδικά σε όσους συνηθίζουν να τελματώνουν. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο European Journal of Applied Physiology.
Πως εκτελούμε την έκκεντρη άσκηση
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 4 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στην ανωτέρω μελέτη, ολοκλήρωναν καθημερινά άσκηση αποτελούμενη από 10 επαναλήψεις η καθεμία από καθίσματα σε καρέκλα, ανάκλιση σε καρέκλα, push-ups στον τοίχο και πτώσεις φτέρνας με έμφαση στις έκκεντρες–συσπάσεις επιμήκυνσης των μυών, με αργή διάταση των συσταλτών μυών, όπως το να κάθεσαι σε μια καρέκλα αργά, στην οποία οι μπροστινοί μηριαίοι μύες επιμηκύνονται ενώ υποστηρίζουν το βάρος του σώματος.
«Είδαμε σημαντικές βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη, την ευλυγισία, την αντοχή στη δύναμη και την ψυχική υγεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες καθημερινής άσκησης μπορούν να προσφέρουν βιώσιμα και ανιχνεύσιμα οφέλη σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Ken Nosaka και συνεχίζοντας, τόνισε «αυτός ο τύπος άσκησης εξαλείφει την ανάγκη να πάει κανείς σε γυμναστήριο και μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω ολιγόλεπτης ενασχόλησης».
Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να αποβεί θανάσιμος
Η σωματική αδράνεια μπορεί να συμβάλει στον πρόωρο θάνατο. Στην Αυστραλία, εκτιμάται ότι μόνο το 63% των ανθρώπων πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την αερόβια σωματική δραστηριότητα των ενηλίκων, ενώ μόνο το 29% διέθεταν τα κριτήρια για τη μυϊκή ενδυνάμωση. Επίσης, μόνο το 19% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας πληρούν σήμερα τόσο τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αερόβια όσο και για τη σωματική ενδυνάμωση.
Ο καθηγητής δήλωσε ότι «καθώς μεγαλώνετε, τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης μειώνονται κατά 1% έως 2% κατά μέσο όρο ετησίως. Έτσι, για κάποιον που είναι 50 ετών, τα επίπεδα φυσικής του κατάστασης θα είναι κατά 20% λιγότερα σε σύγκριση με όταν ήταν 30 ετών», δήλωσε ο καθηγητής Nosaka και πρόσθεσε «η τακτική εκτέλεση ασκήσεων είναι πολύ σημαντική, ιδίως καθώς οι άνθρωποι γερνούν, καθώς μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, τραυματισμών, κόπωσης και βοηθά στην ψυχική υγεία».
Διαβάστε επίσης
Ύψος: Κερδίστε πόντους με 8 ασκήσεις που ψηλώνουν και μακραίνουν το σώμα
Είναι 92, αλλά αισθάνεται 50! Το μυστικό μιας super ager για μια ζωή γεμάτη ενέργεια