Μετά το περπάτημα και τη γιόγκα, νεότερη μελέτη προτείνει μια εναλλακτική μέθοδο για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό για να αντιμετωπίσουν τον πόνο στη μέση. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Pain Management Nursing, η πρακτική qigong (τσιγκόνγκ) θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση.

Πρόκειται για μια αρχαία κινεζική άσκηση κίνησης νου-σώματος, παρόμοιας λογικής με το τάι τσι. Και οι δύο πρακτικές χρησιμοποιούν ασκήσεις αργής ροής ή χωρίς καθόλου κίνηση, καθώς και θέσεις διαλογισμού προκειμένου να φύγει η ένταση από το σώμα και να αυξηθεί η ευελιξία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρακτική όχι μόνο προσέφερε ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και βελτίωσε τον ύπνο σε μια μικρή ομάδα βετεράνων στρατιωτικών μετά από οκτώ εβδομάδες, σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα που δεν ακολούθησε αυτή την πρακτική.

«Οι διατάσεις, οι ασκήσεις χαλάρωσης, ενδυνάμωσης και εξισορρόπησης του qigong μπορούν να απελευθερώσουν την ένταση στο κάτω μέρος της πλάτης , να απαλύνουν τον πόνο και να βελτιώσουν την ευελιξία και την ευθυγράμμιση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Cheryl Krause-Parello, αναπληρώτρια αντιπρόεδρος για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα 40% έως 70% των βετεράνων υποφέρουν από χρόνιο πόνο, με τον πόνο στη μέση να αναφέρεται συχνότερα. Τα παυσίπονα δεν είναι η λύση, υποστηρίζουν οι ερευνητές, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφούνται οπιοειδή από ό,τι στους πολίτες, και ως εκ τούτου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εθισμού και υπερβολικής δόσης. Γι’ αυτό και η ερευνητική ομάδα θεώρησε ότι το qigong θα μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο, για να διαχειριστούν τον πόνο χωρίς να καταφύγουν σε παυσίπονα.

Για τη μελέτη τους, μια ομάδα 10 βετεράνων με πόνο στη μέση επιλέχθηκε τυχαία να παρακολουθήσει ένα μάθημα qigong οκτώ εβδομάδων, ενώ ακόμα 12 βετεράνοι τοποθετήθηκαν σε μια λίστα αναμονής και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, χωρίς να ακολουθήσουν κάποια παρέμβαση.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά τη συνεδρία οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στο qigong παρουσίασαν λιγότερη ένταση πόνου και αναπηρία. Ο ύπνος τους βελτιώθηκε επίσης ως αποτέλεσμα της άσκησης. Επιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με τον πόνο, όπως προφλεγμονώδεις χημικές ουσίες.

Τα σημαντικά οφέλη 

Το qigong στοχεύει στην καλλιέργεια και την εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος, η οποία αναφέρεται ως «τσι» ή «δύναμη της ζωής». Αν και επικεντρώνεται περισσότερο στην εσωτερική διεργασία του κάθε ατόμου, προσφέρει και μια σειρά θεραπευτικών κινήσεων για τη σπονδυλική στήλη, μεταξύ των οποίων οι ήπιες κάμψεις, οι διατάσεις και η ενδυνάμωση.

«Η πρακτική του qigong θα μπορούσε να ενισχύσει το μυοσκελετικό σύστημα και να βελτιώσει την ευλυγισία των αρθρώσεων, την κινητική λειτουργία και τον συντονισμό των κινήσεων», εξήγησε η Δρ. Krause-Parello. «Μπορεί να ενεργοποιήσει τις βελτιώσεις στη στάση του σώματος και να μειώσει τον πόνο. Είναι, επίσης, σημαντικό το ότι μπορεί να βελτιώσει τη σωματική κατάσταση αλλά και την ψυχοκοινωνική λειτουργία, όπως την κατάθλιψη και την κοινωνική απομόνωση σε βετεράνους με χρόνιο πόνο στην πλάτη» συμπληρώνει. Επιπλέον, οι ήπιες κινήσεις ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, την ευελιξία και τη μυϊκή χαλάρωση, ανακουφίζοντας τον χρόνιο πόνο που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές προτείνουν την εξέταση του qigong από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι νοσηλευτές και οι φυσικοθεραπευτές, ως μια πιθανή θεραπεία για τον πόνο στη μέση.

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο: Όσο πιο δυνατό αυτό το μέρος του σώματος, τόσο το καλύτερο για την καρδιά, το μυαλό και τη μέση 

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει 

Πόνος στη μέση: Εννέα συνήθειες που ανακουφίζουν – Δοκιμάστε τις