Ένα διαδικτυακό πρόγραμμα τάι τσι, τσιγκόνγκ και διαλογισμού βοηθά στη μείωση του πόνου στη μέση και των σχετικών ενοχλήσεων, προσφέροντας ενδεχομένως μια ασφαλή και χαμηλού κόστους θεραπευτική επιλογή για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από πόνο στη μέση.

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, η οποία διεξήχθη από κοινού από το The Center for Taiji & Qigong Studies, το Och Spine at New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, το Weill Cornell Medicine και το New York Medical College, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που παρακολούθησαν διαδικτυακά μαθήματα για δώδεκα εβδομάδες ανέφεραν λιγότερο πόνο, μεγαλύτερη ευκινησία και καλύτερο ύπνο μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

«Είναι αποδεδειγμένο ότι το τάι τσι και το τσιγκόνγκ βοηθούν στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της δύναμης, της ισορροπίας, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, του ύπνου και της διάθεσης», όπως εγγυάται ο δάσκαλος τάι τσι Γιανγκ Γιανγκ, Ph.D., ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Tάι τσι και Tσιγκόνγκ στη Νέα Υόρκη και συμπληρώνει: «η νέα μας έρευνα δείχνει πώς τα σύγχρονα εργαλεία -τα εικονικά μαθήματα που μεταδίδονται μέσω Zoom– είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να παραδώσουμε αυτές τις αρχαίες πρακτικές και να αξιοποιήσουμε τα οφέλη τους για την υγεία».

Πως μυήθηκαν οι συμμετέχοντες στο μάθημα 

Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, όλα με πόνο στη μέση, συμμετείχαν σε ωριαία μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα μέσω Zoom, που επικεντρώνονταν σε πρακτικές διαλογισμού και σε ήπιες κινήσεις με στόχο την αύξηση της χαλάρωσης, της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης και της δύναμης του κορμού, και στη βελτίωση της στάσης του σώματος και της ισορροπίας. Οι συμμετέχοντες έμαθαν επίσης για τα σημεία βελονισμού στην πλάτη, τον αυχένα, την ισχιαλγία, την ενέργεια και τον ύπνο. Όλοι έλαβαν οδηγίες να προσαρμόσουν το πρόγραμμα στις ατομικές τους ανάγκες και να συνεχίσουν την εξάσκηση στο σπίτι, με τον δικό τους ρυθμό.

Πόσο αποδίδουν το τάι τσι και το τσιγκόνγκ; 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι: 

  • συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες στο ψηφιακό πρόγραμμα παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Και η ιαματική δράση διήρκησε τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη λήξη της θεραπείας
  • η σύνδεση νου-σώματος είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του πόνου στην πλάτη, καθώς το στρες, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να επιδεινώσουν τη σωματική δυσφορία

«Πρακτικές όπως το τάι τσι και το τσιγκόνγκ, ο διαλογισμός και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μυϊκής έντασης και να δυναμώσουν την αντοχή του σώματος στον πόνο, δημιουργώντας μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία και την ανακούφιση από τον πόνο», δήλωσε ο Jaspal Ricky Singh, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής αποκατάστασης στο Τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης του Weill Cornell Medicine, και διευθυντής της Ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στο Och Spine στο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

«Αυτή η μελέτη αναδεικνύει τη νέα προσέγγιση της ενσωμάτωσης τόσο της ακινησίας όσο και της κίνησης εξίσου, προσφέροντας μια ουσιαστική πρακτική νου-σώματος που, όχι μόνο μειώνει τον πόνο στη μέση, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να μειώσει την εξάρτηση από τα αναλγητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών, ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας», ανέφερε ο ερευνητής Kenneth A. Knapp, Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Σχολής Επιστημών και Πρακτικής της Υγείας του New York Medical College στη Valhalla της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο: Όσο πιο δυνατό αυτό το μέρος του σώματος, τόσο το καλύτερο για την καρδιά, το μυαλό και τη μέση 

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει 

Πόνος στη μέση: Εννέα συνήθειες που ανακουφίζουν – Δοκιμάστε τις