Mέσα στον αχανή κόσμο του TikTok, άλλοι επιδιώκουν να γελάσουν και άλλοι ψάχνουν εύκολες λύσεις για το πως να χάσουν βάρος ή να ακολουθήσουν την τελευταία μόδα στην άσκηση. Οι τελευταίοι ενδεχομένως να έχουν συναντήσει στην οθόνη τους τις πλατφόρμες δόνησης (vibration plate). Αυτό το φουτουριστικό αντικείμενο απαιτεί να στέκεστε πάνω του όσο αυτό δονείται, με τις δονήσεις αυτές να μεταφέρονται σε ολόκληρο το σώμα. Στα viral βίντεο, μερικοί άνθρωποι φαίνονται να στέκονται πάνω στην πλατφόρμα καθώς αυτή κουνιέται, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει πιο δύσκολες στάσεις, όπως squats και push-ups.

Μάλιστα μια γυναίκα με το όνομα Allison ισχυρίστηκε ότι αφού χρησιμοποίησε τη δονούμενη πλατφόρμα για περίπου 30 ημέρες, κατάφερε να χάσει τρία κιλά και να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα στα πόδια της. Ένας άλλος χρήστης του TikTok με το όνομα Britt ισχυρίστηκε ότι 20 λεπτά στην vibration plate ήταν ισοδύναμα με 100 κάμψεις, 100 καθίσματα, το τρέξιμο ενός μιλίου και μια βόλτα με ποδήλατο μιας ώρας. Μέχρι και η Μαντόνα.. έκανε κορμί κολώνα ακολουθώντας αυτή την τάση, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Τι έχουν να πουν όμως οι ειδικοί σχετικά με αυτά τα οφέλη;

@mamaal2916♬ original sound – FREESIA

Πόσο αποτελεσματική άσκηση είναι τελικά; 

Ο Δρ. Lucas Buchler, ορθοπεδικός αθλητίατρος στο Northwestern Medicine, αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι πραγματικά οι πλατφόρμες δόνησης. Παρόλα αυτά, κάθε μηχάνημα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι δραστήριοι είναι πιθανό να έχει τουλάχιστον κάποιο όφελος. «Σε γενικές γραμμές, ίσως το πιο πρωταρχικό όφελος είναι ότι οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα και δέσμευση», δήλωσε σε συνέντευξη στον Independent. «Το ερώτημά μου θα ήταν, είναι πραγματικά το όφελος της πλατφόρμας δόνησης ή είναι μόνο το αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας;».

@brandybuys11 So many benefits! Put it in your cart so you don’t lose it and do some research on the benefits of a whole body vibration plate @HOTWAVE-US #hotwaveboard #hotwavevibrationplate #vibrationplate #vibing #vibrationboard #wholebodyvibration #touchdowndeals #selfcare ♬ original sound – BrandyLeigh

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interactions, οι πλατφόρμες δόνησης φαίνεται όντως να οδηγούν σε μεγάλη απώλεια λίπους μετά από εξέταση επτά δοκιμών με 280 άτομα. Ωστόσο, οι επτά δοκιμές δεν ήταν συνεπείς ως προς την απόδειξη της μείωσης των συνολικών ποσοστών σωματικού λίπους.

Σε ορισμένες μελέτες, οι χρήστες κέρδισαν μυϊκή μάζα μετά τη χρήση της συσκευής για 24 εβδομάδες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα αποτελέσματα της χρήσης μιας πλατφόρμας δόνησης ήταν παρόμοια με αυτά του περπατήματος μέτριας έντασης.

Εν ολίγοις, φαίνεται πως οι πλατφόρμες δόνησης παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος σε όσους δεν ασκούνται καθόλου, θεωρώντας ότι η συσκευή μπορεί να έχει ελάχιστη επίδραση σε άτομα που ακολουθούν τακτικά ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Στην πραγματικότητα, ο Δρ Buchler δε συνιστά την αντικατάσταση μιας ρουτίνας προπόνησης αποκλειστικά με μια πλατφόρμα δόνησης.

@kerstin_official1.0 Mit Ernährungsumstellung und Vibrationsplattenübungen 3,8 kg weg. Der Weg ist das Ziel. #fitness #sport #vibrationsplatte #durchhalten #ernährungsumstellung #weitergehts ♬ Holding out for a Hero (from “Footloose”) – Bonnie Tyler

Οι πιθανοί κίνδυνοι 

Παρότι μοιάζει με μια επιλογή για όλους, ορισμένες αναφορές έχουν προειδοποιήσει ότι τα άτομα με διαταραχή της πήξης του αίματος θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το μηχάνημα. Σε μια μελέτη σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης θρόμβων αίματος από τη δόνηση ολόκληρου του σώματος, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα μηχανήματα δόνησης θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατοπίσουν τον θρόμβο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας, ένας μετατοπισμένος θρόμβος θα μπορούσε να ταξιδέψει μέσω της καρδιάς και στους πνεύμονες, δημιουργώντας μια απειλητική για τη ζωή απόφραξη που ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Ο Kollins Ezekh, personal trainer διασημοτήτων, προειδοποίησε ότι τα άτομα με ορισμένες παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικά στη χρήση της συσκευής προπόνησης. «Όσοι έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα στις αρθρώσεις ή πρόσφατους τραυματισμούς μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν τις πλατφόρμες δόνησης, καθώς οι δονήσεις υψηλής συχνότητας θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε. «Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα μορφή άσκησης, ειδικά για άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές ανησυχίες» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μόδα αδυνατίσματος στο TikTok

Ξεχάστε σεμαγλουτίδη και φάρμακα απώλειας βάρους: Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική φυτική ίνα για αδυνάτισμα

Θέλετε να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε; Τα δύο συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας