*Γράφει ο Γιάννης Παπανικολάου, Πρωταθλήτης Ποδηλασίας, MSc Sports Science 

Η τακτική μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Μια ανασκόπηση του 2014 ανέδειξε ότι το περπάτημα και η ποδηλασία μειώνουν τη συνολική θνησιμότητα κατά 11% και 10% αντίστοιχα.

Ο πρωταθλητής ποδηλασίας Γιάννης Παπανικολάου

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η μετακίνηση με ποδήλατο βελτιώνει την ψυχική ευεξία. Η σωματική δραστηριότητα που απαιτεί η ποδηλασία συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες ενισχύουν φυσικά τη διάθεση, ενώ ταυτόχρονα προάγει καλύτερο ύπνο που σχετίζεται άμεσα με την ψυχική υγεία.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ποδηλασία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα συνταγογράφησης φαρμάκων για θέματα ψυχικής υγείας, όπως αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Αυτό υποδηλώνει την πιθανή προστατευτική επίδραση της ποδηλασίας, η οποία προκύπτει από τα συνδυασμένα οφέλη της σωματικής άσκησης, της υπαίθριας δραστηριότητας και της μείωσης του άγχους που συνοδεύει τις μετακινήσεις σε σύγκριση με άλλους τρόπους μεταφοράς.

Σε μια πρόσφατη μελέτη στη Σκωτία, που διεξήχθη σε 378.253 άτομα ηλικίας 16-74 ετών από το Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη, έδειξε ότι η ποδηλασία μείωσε την πιθανότητα λήψης συνταγών για αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα τα επόμενα 5 χρόνια μετά την απογραφή του 2011. Η επίδραση αυτή ήταν πιο έντονη στις γυναίκες και πιο ισχυρή στις συνταγές αντικαταθλιπτικών σε σχέση με τα αγχολυτικά. Εκτιμάται ότι το οικονομικό όφελος για την υγεία από τη μετακίνηση με ποδήλατο στη Σκωτία το 2011 ανήλθε σε 79,8 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών ποδηλασίας και της προώθησης της ποδηλασίας ως μέσο καθημερινής μετακίνησης, παρέχοντας παράλληλα σημαντικά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Τι κερδίζουμε κάνοντας διακοπές με ποδήλατο

Το άθλημα που δυναμώνει την καρδιά, θωρακίζει την άμυνα και βελτιώνει τον ύπνο

Φοβάστε να κάνετε ποδήλατο στην πόλη; Έτσι θα ποδηλατίσετε με ασφάλεια