*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Είναι δύσκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι για μια υπέροχη μέρα όταν οι μύες και οι αρθρώσεις σας είναι δύσκαμπτοι. Αυτό, όμως, είναι κάτι που μπορείτε να αλλάξετε, κάνοντας stretching πριν τα πόδια σας αγγίξουν το πάτωμα.

Το τέντωμα πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει στην αφύπνιση του σώματος και στη βελτίωση της κυκλοφορίας. Μπορεί, επίσης, να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό σύστημα. Η διέγερση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος επιτελείται όταν ο οργανισμός θέλει να αποκαταστήσει ή να διατηρήσει τις εφεδρείες του. Η δράση του έχει να κάνει κυρίως με τα σπλάχνα. Σε κάθε όργανο, έχει ξεχωριστή δράση. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα μας βάζει σε μια πιο χαλαρή κατάσταση όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, βοηθώντας μας να δώσουμε τον τόνο για ένα ήρεμο πρωινό και μια πιο χαλαρή ημέρα.

Πώς πρέπει να ξεκινήσετε;

Οι μύες είναι ήδη πιο ζεστοί όταν είστε στο κρεβάτι όλη τη νύχτα. Το μόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστείτε για τις διατάσεις στο κρεβάτι είναι μερικά λεπτά κάμψης των αρθρώσεων πριν τεντωθείτε.

(Συμβουλή: Αφαιρέστε την κουβέρτα και τα σεντόνια σας πριν το stretching , για να δώσετε λίγο περισσότερο χώρο). Κρατήστε κάθε διάταση για 30 έως 60 δευτερόλεπτα.

Όταν τελειώσετε τις διατάσεις, θα νιώσετε καλύτερα. Οι διατάσεις θα απελευθερώσουν χημικές ουσίες στο σώμα σας, τις γνωστές ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και την υπόφυση και λειτουργούν ως νευροδιαβιβαστές. Έχουν μεγαλύτερη αναλγητική δράση από τη μορφίνη και προκαλούν αίσθημα ευφορίας όταν συνδέονται με υποδοχείς του εγκεφάλου. Οι ενδορφίνες αποτελούν μέρος του φυσικού συστήματος ανταμοιβής του σώματος και απελευθερώνονται μετά από δραστηριότητες όπως η άσκηση, το σεξ, το φαγητό και το ποτό.

Δείτε τις διατάσεις:

1. Τεντώνω χέρια κ πόδια

2. Μαζεύω πόδια στο στήθος

3. Στάση κάτω σκύλος

4. Με λυγισμένα γόνατα και με την βοήθεια ενός μαξιλαριού στην πλάτη, κάθομαι προς τα πίσω

5. Απο όρθια θέση πλέον, ρίχνω όλο το βάρος μου μπροστά (αλλάζω και πόδι)

6. Με πόδια ανοιχτά, ρίχνω το βάρος μου στην μια πλευρά κ μετά στην άλλη

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Διαβάστε επίσης:

Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Η προπόνηση που σμιλεύει το σώμα και αδυνατίζει σε 25′

Το έξυπνο workout που ενδυναμώνει τους μύες και διώχνει το λίπος – Ιδανικό για το καλοκαίρι

Το πρόγραμμα που δυναμώνει κορμό και πλάτη σε 5′