Στην έντονη ροή της καθημερινότητας, μερικές φορές είναι ακατόρθωτο να μείνουμε πιστοί σε μια ρουτίνα άσκησης χωρίς να παραγκωνίσουμε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως η καριέρα και η κοινωνική ζωή. Σύμφωνα όμως με μια νεότερη μελέτη, μόλις μια εβδομαδιαία προπόνηση θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική με το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, ακόμα και όσοι γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο – οι λεγόμενοι «weekend warriors» ή αλλιώς «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» όσοι δηλαδή κάνουν έντονη άσκηση μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα – παρουσιάζουν παρόμοια οφέλη στην τόνωση της διάθεσης αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 75.000 Βρετανούς, διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης κατά 28% σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς. Αντίστοιχα, μειώθηκε ο κίνδυνος άνοιας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο (23%). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη, οι οποίοι φορούσαν φορητές ψηφιακές συσκευές στον καρπό.
Σχεδόν το ένα τρίτο (32,2%) θεωρήθηκε ότι είναι αδρανείς, ενώ το 28,2% συμμετείχε σε τακτική άσκηση και το 39,6% κατατάχθηκε στους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Οι τελευταίοι αφορούσαν άτομα που έκαναν περίπου 150 λεπτά ή περισσότερο άσκηση την εβδομάδα, με τουλάχιστον το 50% να πραγματοποιείται εντός δύο ημερών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 8 ετών κατά μέσο όρο, 530 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, 1.468 με εγκεφαλικό επεισόδιο, 319 με Πάρκινσον, 1.507 με κατάθλιψη και 1.794 με άγχος.
Μαζί με τα πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία, διαπιστώθηκε ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» μείωσαν επίσης την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% και νόσου Πάρκινσον σχεδόν κατά το ήμισυ (49%) σε σύγκριση με όσους παρέμειναν αδρανείς.
Οι ακαδημαϊκοί πίσω από την έρευνα από το Hangzhou Normal University δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σύντομες εκρήξεις εντατικής άσκησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη και μια «πιθανή εναλλακτική λύση σε στρατηγικές προληπτικής παρέμβασης». Γράφοντας στο περιοδικό Nature Aging, δήλωσαν: «Η συμμετοχή σε ένα μοτίβο όπως του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου», που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωμένες περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας υψηλού όγκου μέσα σε 1 έως 2 ημέρες, σχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές διαταραχές όπως το τακτικά ενεργό μοτίβο».
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είχε «αρκετούς περιορισμούς», μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν μόνο η συμμετοχή συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 43 και 79 ετών. «Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε πληθυσμό εκτός του συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους, όπως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω» ανέφεραν.
Επίσης, οι συσκευές που φοριούνται στον καρπό μπορεί «να μην καταγράφουν πλήρως ορισμένες δραστηριότητες, όπως η στατική ποδηλασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανακρίβειες», πρόσθεσαν. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν επίσης να ποικίλλουν με την ηλικία και η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές στα πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των εθελοντών.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα – ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.
Άσκηση στη ζέστη: Τι να τρώτε για να αποφύγετε την καταπόνηση
Ποιοι επιτρέπεται να αθληθούν μόνο μετά από «πράσινο φως» του γιατρού τους
Δεν προφταίνετε τα 4.000 βήματα την ημέρα; Τι άλλο να κάνετε για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα