Κορωνοϊός, μικροβιακές λοιμώξεις από τον Σηκουάνα, γαστρεντερίτιδα. Είναι τρεις από τις υγειονομικές απειλές που αντιμετώπισαν οι αθλητές των Ολυμπιακών στο Παρίσι όσες ημέρες διαρκούν οι Αγώνες. Η μετάδοση της Covid-19 στις κολυμβητικές διοργανώσεις που οδήγησε προπονητές, αθλητές και κοινό να φορούν μάσκες είναι ένα μέρος προβλημάτων υγείας που έχουν προκύψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον δέκα αθλητές έβγαλαν θετικό τεστ κορωνοϊού σε διάστημα μίας εβδομάδας. Δεν εφαρμόζονται συγκεκριμένοι περιορισμοί κατά της Covid-19 στα αθλητικά camps της Γαλλικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, μετά την παρατήρηση τοπικής επιδημικής έξαρσης, στο πλαίσιο του γενικευμένου θερινού ξεσπάσματος στην Ευρώπη, από μόνες τους οι ομάδες εφάρμοσαν ατομικά μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας και η υγιεινή χεριών.

Παράλληλα με τον κορωνοϊό ευνοήθηκε η μετάδοση και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, λόγω του έντονου συγχρωτισμού. Σα να μην έφταναν αυτά, οι αθλητές ήρθαν αντιμέτωποι με τα ακατάλληλα νερά του ποταμού Σηκουάνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βέλγιο αποσύρθηκε από τον αγώνα τριάθλου μεικτής σκυταλοδρομίας την περασμένη Δευτέρα και η Ελβετία αναγκάστηκε να ανακατέψει το ρόστερ της αφού αθλητές και από τις δύο χώρες αρρώστησαν μετά τους αρχικούς αγώνες τριάθλου στον Σηκουάνα την περασμένη εβδομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Πιο αναλυτικά, Βελγίδα αθλήτρια του τριάθλου, μετά τη συμμετοχή της στην κολύμβηση που διεξήχθη στον Σηκουάνα αρρώστησε σοβαρά με λοίμωξη που της προκάλεσε το βακτήριο E. Coli με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία. Στο μεταξύ, η ελβετική ομάδα κλήθηκε να αντικαταστήσει αθλητή της, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω γαστρεντερικής λοίμωξης.

Ο φόβος του Δάγκειου πυρετού

Η εισροή επισκεπτών σε αυτό το μεγάλης κλίμακας παγκόσμιο γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εξάπλωση και άλλων σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και όσων μεταδίδονται από κουνούπια.

Μια λοίμωξη που έχει προσελκύσει την προσοχή είναι ο Δάγκειος πυρετός λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τους τελευταίους δύο μήνες. Στη Γαλλία, μάλιστα, η εγχώρια μετάδοση είναι σημαντική έχοντας σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ο Δάγκειος πυρετός, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν ήταν συνηθισμένος στη βόρεια Ευρώπη, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται εντός της ηπείρου λόγω συγκεκριμένων ειδών κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί και μεταφέρουν τον ιό.

Τα συμπτώματα του Δάγκειου πυρετού εμφανίζονται συνήθως τέσσερις έως 10 ημέρες μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, αρκετά άτομα που μολύνονται είναι ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχουν μολύνσεις που να φανούν μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων ή άνθρωποι ασυμπτωματικοί που απλά δε γνωρίζουν ότι νοσούν με Δάγκειο.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί αγώνες: Ποιες αλλαγές φέρνει η κλιματική κρίση σε αθλητές και αγωνίσματα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο θα δυσκολέψουν αθλητές και κοινό η αυξημένη συγκέντρωση όζοντος και γύρης

Αυτή η χρόνια πάθηση είναι σοκαριστικά συχνή στους ολυμπιονίκες αθλητές