Το αστέρι της ομάδας των ΗΠΑ, Simon Biles, έπειτα από τη διετή αποχή της από το άθλημα, για λόγους εστίασης στην ψυχική της υγεία, κατόρθωσε το «χρυσό» comeback στο Παρίσι.

Η πολυσυζητημένη γυμνάστρια με τα τρία χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μας δίδαξε ότι η πτώση της στο άθλημα δοκού ισορροπίας γυναικών, ήταν μόνο ένα μικρό διάλειμμα από την νίκη και ένα τεράστιο μάθημα αυτοβελτίωσης από την ήττα.

Ποια μαθήματα μας διδάσκει η Simone για την καταξίωση;

1. Μια πτώση δεν σταματάει την άνοδο

«Η λαμπρή επιστροφή της Simone Biles στη γυμναστική αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι μια περίοδος κακής ψυχικής υγείας δεν εμποδίζει κάποιον από το να κυνηγήσει τις φιλοδοξίες του και να καταφέρει σπουδαίες επιτυχίες», αναφέρει ο Brian Dow, διευθύνων σύμβουλος του Mental Health UK.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι «τα επιτεύγματά της στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έρχονται δύο χρόνια αφότου πήρε τη δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί από το άθλημά της και να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια για την ψυχική της υγεία».

2. Η ψυχική υγεία σε προτεραιότητα 

Επιστήμονες όπως ο Nathan Shearman, διευθυντής θεραπείας και κατάρτισης στην Red Umbrella Bespoke HealthCare Ltd, μας προτρέπουν να μην θεωρούμε μια παύση ως εγκατάλειψη των ονείρων μας, αλλά ως έναν τρόπο επαναπροσδιορισμού του ψυχικού υλικού μας, ως τη δημιουργία ενός νέου εαυτού καλύτερα προετοιμασμένου για την επιτυχία.

3. Έμφαση στα σημάδια ψυχικής καταπόνησης 

Η έντονη πίεση της πρωταθλήτριας να κατακτήσει την κορυφή, επιβάρυνε την ψυχική της υγεία με άγχος και ψυχική εξασθένηση όπως ανέφερε η ίδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Όπως εξηγεί ο Brian Dow, η επίμονη κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι αλλαγές στα μοτίβα ύπνου, το αίσθημα απελπισίας και η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, λόγω ψυχικής εξάντλησης μας στερεί την επιτυχία και προϋποθέτει ένα προσωρινό τέλος.

4. Αναγνώριση των ορίων σας

Επειδή η διαχείριση του στρες και της πίεσης είναι ατομική εμπειρία στον καθένα, πρέπει να έχουμε επίγνωση των αντοχών μας. Σύμφωνα με τον Nathan Shearman, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι παραγωγικοί κάτω από συνθήκες έντασης, ως εκ τούτου οι πιθανότητες αποτυχίας σε κάποιο εγχείρημα τους, αυξάνονται.

Αν παρατηρήσετε τη συμπεριφορά της Simone Biles κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, θα καταλάβετε ότι απλά δεν ήταν ο εαυτός της, συνεπώς η απόφαση να μπουν σε πάγο οι φιλοδοξίες της, ήταν μια πρόσκαιρη παύση με μακροπρόθεσμο όφελος.

5. Αγαπήστε τον εαυτό σας

Η ενσωμάτωση καλών συνηθειών στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά στην ψυχοσύνθεσή μας. Ο Nathan Shearman παρομοιάζει με έναν μυ την ψυχική μας υγεία, τον όποιο όσο φροντίζουμε, τόσο θα δυναμώνει.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένας επιστήμονας εξηγεί τι ισχύει για τις τρανς αθλήτριες σε γυναικεία αθλήματα

Ξιφασκία: Ανακαλύψτε το ολυμπιακό άθλημα που νικά τη γήρανση και κρατά το μυαλό για πάντα νέο

Ναρκισσισμός: Πότε φέρνει περισσότερα μετάλλια στους αθλητές – Ένας ψυχολόγος εξηγεί