Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δεν είναι μόνο οι πιο βιώσιμοι Αγώνες στη σύγχρονη ιστορία, αλλά και οι πιο ισότιμοι μεταξύ αντρών και γυναικών, καθώς για πρώτη φορά, υπάρχει αριθμητική ισότητα φύλων στα αγωνίσματα, εξασφαλίζοντας ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Η προσπάθεια αυτή από άποψη διοργάνωσης είναι και έμπρακτη, δεδομένου των νέων παροχών που απολαμβάνουν οι αθλήτριες που έγινα πρόσφατα μαμάδες.

Παραδοσιακά, απαγορεύεται η είσοδος των παιδιών στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου διαμένουν οι συμμετέχοντες και οι προπονητές κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή όμως προσφέρει φέτος έναν ιδιωτικό χώρο στο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Χωριό, που θα είναι διαθέσιμος για τους γονείς αθλητές και τα μικρά παιδιά τους. Ο παιδικός σταθμός όχι μόνο επιτρέπει στους αθλητές να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, αλλά και να θηλάσουν σε ιδιωτικό χώρο.

«Για τους γονείς αθλητές που αγωνίζονται στο Παρίσι, είναι σημαντικό να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της προετοιμασίας για τη μεγάλη τους στιγμή και της φροντίδας των παιδιών» αναφέρει η ανακοίνωση της η Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού.

Ο χώρος αυτός έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες παιδιών έως 2.5 ετών και των γονιών τους, παρέχοντας ένα άνετο και ήρεμο περιβάλλον με ξεχωριστό ιδιωτικό χώρο για θηλασμό, ασφαλείς χώρους παιχνιδιού και εγκαταστάσεις αλλαγής πάνας.

«Πολλές αθλήτριες ισορροπούν μεταξύ της αθλητικής τους καριέρας και της οικογένειας. Ξέρω πώς είναι αυτό το συναίσθημα, καθώς αγωνίστηκα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 ως μητέρα με ένα μικρό παιδί. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι μια φυσική πορεία στη ζωή και δεν χρειάζεται να σημαίνει το τέλος της καριέρας για τις αθλήτριες. Είναι πολύ χρήσιμο τόσο για τους γονείς όσο και για τα βρέφη να μπορούν να περνούν χρόνο μαζί, ειδικά σε μια τόσο σημαντική στιγμή στην αθλητική ζωή μιας αθλήτριας. Αυτός ο βρεφονηπιακός σταθμός επιτρέπει να συμβεί αυτό, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στις αθλήτριες να επικεντρωθούν στους Αγώνες» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, Emma Terho.

Δωμάτια ξενοδοχείου για τις Γαλλίδες αθλήτριες

Σε μικρή απόσταση από το Ολυμπιακό χωριό, δωμάτια ξενοδοχείων θα προσφερθούν στις Γαλλίδες αθλήτριες που θηλάζουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από εκστρατεία αθλητριών, κυρίως της Γαλλίδας σταρ του τζούντο Clarisse Agbegneno, προκειμένου να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη οι ανάγκες των νέων μαμάδων από τους αθλητικούς οργανισμούς.

Τα δωμάτια μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αθλήτριες και τους συντρόφους τους, προκειμένου να κοιμηθούν μαζί με τα παιδιά τους. Μέχρι πρότινος, οι θηλάζουσες αθλήτριες έπρεπε να χωρίζονται από τα παιδιά τους ή να πληρώνουν οι ίδιες για τη διαμονή τους. Προβλέπεται, επίσης, ένας ειδικός κοινωνικός χώρος για τις οικογένειες στο ξενοδοχείο.

Πέρυσι, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, οι Ολυμπιονίκες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το να ταΐζουν τα μωρά τους την ίδια στιγμή που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της καριέρας τους. Η ποδηλάτισσα Laura Kenny, 31 ετών, η οποία γέννησε τον Albie ένα χρόνο πριν από την τελευταία ημέρα των Αγώνων του Ρίο 2016 -όπου κέρδισε το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό της μετάλλιο- δήλωσε στη Metro: «Ο θηλασμός ήταν δύσκολος. Θήλαζα για έξι μήνες, οπότε η απόπειρα να τον ταΐσω ενώ πεινούσε κάθε δέκα λεπτά και παράλληλα να αθληθώ ήταν δύσκολη. Μετά την άδεια μητρότητας, δεν υπάρχει κάτι να σε εμποδίζει να συνεχίσεις, επομένως πρέπει να συνεχίσεις να προπονείσαι».

Η παραολυμπιονίκης στην ποδηλασία και την κολύμβηση Sarah Storey, 46 ετών, η οποία έχει κερδίσει 28 μετάλλια, δήλωσε ότι είναι σίγουρα εφικτό να θηλάζεις και παράλληλα να είσαι μια κορυφαία αθλήτρια: «Το να ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω στο παιδί μου σημαίνει ότι, όταν κάνω αυτή την απίστευτα εγωιστική δουλειά του αθλητή, όπου πρέπει να είσαι τόσο εγωκεντρικός και τόσο απορροφημένος με τις ώρες που προπονείσαι και αγωνίζεσαι, μου δίνει ισορροπία» δήλωσε σε συνέντευξή της.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Πόσα εμπόδια βάζει το «καυτό» Παρίσι στις επιδόσεις και την υγεία των αθλητών

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένας επιστήμονας εξηγεί τι ισχύει για τις τρανς αθλήτριες σε γυναικεία αθλήματα

Μίλτος Τεντόγλου: Πώς μπορούν τα «χρυσά» του άλματα να μας φέρουν την ευτυχία