Γράφει η Σοφία Περδίκη, personal trainer

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει να κρατάει ζωντανή την ελπίδα για μετάλλιο σε ολυμπιακό τουρνουά και να σκορπίζει τη μαγεία του πλέον ευγενούς αθλήματος.

Η μαγεία του τένις έγκειται στην αρμονική συνύπαρξη δεξιοτεχνίας, στρατηγικής και αθλητικότητας.  Το τένις θεωρείται αριστοκρατικό άθλημα λόγω της ιστορίας του, καθώς ξεκίνησε στις βασιλικές αυλές της Γαλλίας και της Αγγλίας τον 19ο αιώνα. Οι κανόνες του απαιτούν ευγένεια και σεβασμό, ενώ η ενδυμασία και η εθιμοτυπία των αγώνων προσδίδουν έναν αέρα κλασικής κομψότητας.

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκαρη. Η δεύτερη αγωνίστηκε με ζέση, αλλά τελικά αποκλείστηκε από την Ουκρανή Μάρτα Κίστιουκ. Επίσης ούτε η πρεμιέρα του μεικτού διπλού πήγε καλά για το ελληνικό δίδυμο Τσιτσιπά – Σάκαρη.

Ο Στέφανος ωστόσο συνεχίζει να παλεύει. Αντιμετώπισε με επιτυχία τον Σεμπάστιαν Μπαέζ με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά του μονού ανδρών. Τον «καθάρισε» στα δύο σετ και έκλεισε θέση στην οκτάδα του ολυμπιακού τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του!

Η αίγλη και το κύρος που περιβάλλουν το τένις, το κομψό ντύσιμο των παικτών, αλλά και η δύναμη και η αντοχή που απαιτείται σε κάθε game δικαιολογούν τη δημοφιλία του αγωνίσματος.

Το τένις είναι ατομικό ή ομαδικό σπορ που παίζεται σε ειδικό γήπεδο με τη χρήση ρακέτας και μπάλας. Παίζεται ανάμεσα σε δύο παίκτες (μονά) ή δύο ομάδες των δύο παικτών (διπλά). Ο στόχος είναι να χτυπήσει ο παίκτης τη μπάλα με τη ρακέτα στον αντίπαλο τομέα του γηπέδου και να τον υποχρεώσει να μην μπορέσει να την επιστρέψει. Το γήπεδο έχει διαστάσεις που διαφέρουν για τα μονά και τα διπλά. Η μπάλα πρέπει να χτυπηθεί εντός των γραμμών του γηπέδου.

Games, σετ και πόντοι

Ένα παιχνίδι τένις αποτελείται από games, τα οποία αποτελούνται από πόντους. Ο παίκτης κερδίζει ένα game αν κερδίσει τουλάχιστον τέσσερις πόντους και υπάρχει τουλάχιστον δύο πόντους διαφορά με τον αντίπαλο. Το παιχνίδι κρίνεται σε σετ, με τον πρώτο που κερδίζει συνήθως έξι games να κερδίζει το σετ. Το σκορ μετράται σε πόντους (0, 15, 30, 40) και ο παίκτης πρέπει να κερδίσει δύο πόντους περισσότερους από τον άλλο για να κερδίσει το παιχνίδι.

Εξοπλισμός
– Ρακέτα: Οι ρακέτες ποικίλλουν σε μέγεθος, βάρος και υλικό κατασκευής. Συνήθως κατασκευάζονται από γραφίτη ή άλλες ελαφριές συνθέσεις.
– Μπάλα: Οι μπάλες τένις είναι κανονικά κίτρινες και φτιαγμένες από λάστιχο που καλύπτεται από τσόχα.
– Αθλητικά ρούχα: Κατάλληλη ενδυμασία που περιλαμβάνει σορτς και μπλουζάκια, καθώς και ειδικά παπούτσια τένις για τη σωστή πρόσφυση στο γήπεδο.

Οφέλη για την υγεία
Φυσική κατάσταση: Βελτίωση cardio, αντοχή, δύναμη και ευελιξίας.
Κοινωνικοποίηση: Η συμμετοχή σε παιχνίδια ή σε ομάδες μπορεί να ενισχύσει τις κοινωνικές σχέσεις.
Συγκέντρωση και στρατηγική: Το τένις απαιτεί καλή συγκέντρωση και αναλυτική σκέψη.
Άγχος και διάθεση: Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ενώ μειώνει αρκετά οποιαδήποτε μορφή άγχους.

Στα οφέλη να προσθέσουμε τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά τουρνουά, την ανάπτυξη πειθαρχίας και την ψυχαγωγία.

Πώς να ξεκινήσετε
Μπορείτε να ξεκινήσετε τένις από πολύ μικρή ηλικία, ακόμα και από 5-6 ετών. Υπάρχουν προγράμματα που εξειδικεύονται στη διδασκαλία παιδιών.
Σχολές τένις: Σε διάφορες περιοχές υπάρχουν σχολές τένις για αρχάριους ή για προχωρημένους.
Προπονητές: Επαγγελματίες προπονητές μπορούν να βοηθήσουν στην εκμάθηση τεχνικών και στρατηγικών.
Εξοπλισμός: Αγοράστε ή δανειστείτε ρακέτα και μπαλάκια.

Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε να παίζετε τένις, η καλύτερη συμβουλή είναι να βρείτε ένα τοπικό γήπεδο ή ακαδημία, όπου θα μπορείτε να προπονηθείτε και να απολαύσετε το παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Πόσα εμπόδια βάζει το «καυτό» Παρίσι στις επιδόσεις και την υγεία των αθλητών

Ξιφασκία: Ανακαλύψτε το ολυμπιακό άθλημα που νικά τη γήρανση και κρατά το μυαλό για πάντα νέο