Για το θέμα μιλάει η Μαριάντζελα Κοτσώνη, Δασκάλα Γιόγκα – Διαλογισμού και Εναλλακτική Θεραπεύτρια

Υπάρχει σημαντικός λόγος που οι πρακτικές της γιόγκα εξακολουθούν να εφαρμόζονται σήμερα, σχεδόν πέντε χιλιάδες χρόνια από την αρχική τους δημιουργία. Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι προς τα ενδότερα του εαυτού με βασικούς άξονες την κίνηση, την αναπνοή και τις τεχνικές του οραματισμού και του διαλογισμού: «Η γιόγκα δημιουργήθηκε όχι μόνο για να δουλεύει το σώμα όσο καλύτερα γίνεται, αλλά και για να μπορέσει κάποια στιγμή να παραμείνει σε θέση διαλογισμού» εξηγεί η Μαριάντζελα Κοτσώνη, Δασκάλα Γιόγκα – Διαλογισμού και Εναλλακτική Θεραπεύτρια. «Ετσι, ξαναθυμόμαστε πώς είναι να έχουμε εμείς τον έλεγχο και όχι οι σκέψεις μας», συμπληρώνει.

Ως σωματική δραστηριότητα, η γιόγκα ενδυναμώνει το σώμα φέρνοντας ισορροπία. Ανάλογα με το είδος που θα επιλέξετε, τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν, όλα όμως συμβάλλουν στο να ανακαλύψουμε το σώμα μας και να αφουγκραστούμε τα όριά του, εναρμονισμένοι πάντα με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή.

Η ΗathaYoga αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για τους αρχάριους. Πρόκειται για την πιο παλιά πρακτική της γιόγκα που στοχεύει στην εναρμόνιση των αντίθετων δυνάμεων -αυτό σημαίνει άλλωστε και το όνομά της, όπου «χα» είναι ο ήλιος και «θα» το φεγγάρι. «Πρόκειται για μια αργή πρακτική ασκήσεων και αναπνοών, μαζί με πρακτικές διαλογισμού, μέσα στην οποία ο ασκούμενος μένει στις θέσεις. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση του σώματος, στην ευλυγισία, μαζί με την ισορροπία, τον έλεγχο, την ενέργεια και τη διαύγεια του νου»,  διευκρινίζει η κυρία Κοτσώνη. Όλες οι ηλικίες και όλοι οι σωματότυποι μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές, χρειάζεται όμως προσοχή όταν υπάρχει τραυματισμός ή καρδιαγγειακά προβλήματα, οπότε απαιτούνται ανάλογες προσαρμογές από τον δάσκαλο.

Για όσους χρειάζονται μια παραπάνω πρόκληση ή δεν είναι πρωτάρηδες στη σωματική δραστηριότητα, η Ashtanga Yoga αποτελεί ταιριαστή επιλογή που δουλεύει έντονα το σώμα και «χτίζει» την αερόβια ικανότητα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί τις vinyases, τη συνεχόμενη δηλαδή ροή ασκήσεων, συγχρονίζοντας την κίνηση με την αναπνοή, ενώ στις πρακτικές της περιέχονται και κάποιες απαιτητικές στατικές ασκήσεις όπου ο ασκούμενος πρέπει να μείνει επί μακρόν στη θέση. «Έτσι χτίζεται η πειθαρχία και η ισορροπία του νου, ενώ είναι ιδανική για ενδυνάμωση και αυτοέλεγχο. Επειδή όμως πρόκειται για έντονη άσκηση, ενδείκνυται για πιο νέους ανθρώπους, μέχρι τα 45, με εμπειρία στη γιόγκα ή για αθλητές», προειδοποιεί η κυρία Κοτσώνη.

Μεγάλες ομοιότητες με την Ashtanga Yoga παρουσιάζει και η VinyasaYoga, με πρακτικές που έχουν έντονη ροή κίνησης, με πυξίδα την αναπνοή και με διαφορετικά προγράμματα για αρχάριους ή προχωρημένους. Σημειώνεται όμως ότι επειδή η κίνηση είναι έντονη, απαιτεί μια ήδη καλή φυσική κατάσταση. Μια βασική διαφορά με άλλες μορφές έντονης άσκησης είναι ότι χάρη στον διαλογισμό «αδειάζει» το μυαλό και βελτιώνεται η φυσική αντοχή και η ικανότητα ισορροπίας. Η κυρία Κοτσώνη τη συστήνει για τους ανθρώπους της πόλης και για όσους προτιμούν τη ροή της κίνησης από τις στατικές ασκήσεις της HathaYoga.

Photo: Shutterstock

Η μορφή που ηρεμεί

Μια διαφορετική μορφή γιόγκα που βασίζεται στα «κανάλια» της ενέργειας είναι η Kundalini Yoga, που μαζί με τη Hatha αποτελούν τη βάση για όλες τις υπόλοιπες παραλλαγές της γιόγκα. «Απώτερος σκοπός είναι να επανέλθει η φυσική ροή ενέργειας σε σωματικό και ενεργειακό επίπεδο», εξηγεί η κυρία Κοτσώνη. Περιλαμβάνει σειρές ασκήσεων που περιέχουν κίνηση, αναπνοές, ήχους, διαλογισμό, μουσική ή ψαλμωδίες. Επειδή είναι αρκετά κινητική, είναι ιδανική για το στρες αφού ηρεμεί το νευρικό σύστημα και φέρνει σε ισορροπία τα chakras -τα ενεργειακά κέντρα του σώματος- προάγοντας την πνευματική αφύπνιση. Αν και συστήνεται για άτομα με έντονη καθημερινότητα, επειδή έχει δυναμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, εάν κάποιος αντιμετωπίζει σωματικές δυσκολίες ή προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα στον αυχένα ή τη μέση, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του.

Θεραπευτική διάσταση

Έχοντας ως βάση τη Hatha Yoga, η Iyengar Yoga, του ομώνυμου δασκάλου, τονίζει τα θεραπευτικά στοιχεία της γιόγκα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να τη δοκιμάσουν. O Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar, κορυφαίος γκουρού της γιόγκα παγκοσμίως, ήταν αυτός που εισήγαγε τα βοηθήματα σκεπτόμενος τις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου. Αυτή η υβριδική μορφή της γιόγκα βοηθά στη σωστή στάση του σώματος, στην ευθυγράμμιση και στην αποκατάσταση από τραυματισμούς.

Μέσα από μια πιο ολιστική προσέγγιση, η Yoga Therapy διερευνά πώς μέσα από την ευρύτερη έννοια της γιόγκα και της Αγιουρβέδα (το ολοκληρωμένο σύστημα Παραδοσιακής Ιατρικής της Ινδίας που επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ σώματος, μυαλού και πνεύματος) μπορούμε να μάθουμε πώς λειτουργεί το σώμα και πώς θα παραμείνει υγιές, σύμφωνα με την κυρία Κοτσώνη. Η μέθοδος περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοών και καθοδηγούμενο διαλογισμό, ενώ μέσα από διαφορετικές τεχνικές βελτιώνει τη σωματική υγεία και την πνευματική ισορροπία. Διδάσκεται σε μικρές ομάδες ή ατομικά, αφορά όλες τις ηλικίες και τυχόν προβλήματα υγείας, ενώ μετά από κάθε συνεδρία δίνονται διατροφικές συμβουλές και ασκήσεις για το σπίτι.

Τρεις προτάσεις για τολμηρούς, αλλά και χαλαρούς τύπους

Όσοι αναζητούν τη βαθιά χαλάρωση αξίζει να δοκιμάσουν τη Yin Yoga. Μέσα από μια απαλή, αργή και βαθιά πρακτική που εκτελείται στο πάτωμα, με επίγνωση και συγχρονισμό με την αναπνοή, η μέθοδος αυτή χαλαρώνει κάθε σφιγμένο μυ καθώς και το νευρικό σύστημα. Επειδή στις πρακτικές δεν περιλαμβάνονται δυναμικές όρθιες ασκήσεις, δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις, επομένως ταιριάζει σε όλους, αρκεί να απολαμβάνουν τη χαλαρή φύση της.

Εάν αντέχετε τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να δοκιμάσετε τη Vikram Hot Yoga. Εμπεριέχει την έντονη καρδιακή άσκηση, με 26 ασκήσεις που εκτελούνται στους 40 βαθμούς Κελσίου με 40% υγρασία. Αν και ενδείκνυται για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα, καθώς και για τα προβλήματα στις αρθρώσεις, εντούτοις είναι απαγορευτική για όσους δεν αντέχουν στη ζέστη, τους ηλικιωμένους και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Πάνω σε αυτή βασίστηκε η Hot Yoga, η οποία όμως έχει μικρότερη διάρκεια και εξασκείται σε πιο χαμηλή θερμοκρασία.

Οι πιο τολμηροί και ευλύγιστοι θα διασκεδάσουν σίγουρα μέσα από τις πρακτικές της Aerial Yoga. Χρησιμοποιώντας αιώρες, η αναέρια γιόγκα συμβάλλει στη βαθιά διάταση όλου του σώματος, βοηθά στην αποσυμπίεση των σπονδύλων και βελτιώνει την ευλυγισία και την ισορροπία. Αφορά κυρίως νέους ανθρώπους, καθώς πρόκειται για έντονη άσκηση.

Το θέμα δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.11 του ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ στις 26/5

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στη μέση: 3 ασκήσεις γιόγκα που ανακουφίζουν αμέσως

Η «καυτή» γιόγκα που διώχνει την κατάθλιψη

Γυμναστική στο σπίτι: Καλύτερη κινητικότητα και λιγότερο άγχος με αυτή τη μέθοδο