Είναι εύκολο να δούμε τον αντίκτυπο της άσκησης στους μυς των ποδιών μας, ωστόσο δεν το ίδιο εύκολο να αντιληφθούμε πότε και πώς η άσκηση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία αποκαλύπτει την εντυπωσιακή δυναμική της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (HIIT) στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο  Aging and Disease, αναδεικνύει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να διατηρήσουμε τη γνωστική μας λειτουργία και μνήμη καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν μια ομάδα υγιών εθελοντών ηλικίας 65 έως 85 ετών και τους υπέβαλλαν σε πρόγραμμα HIIT διάρκειας έξι μηνών. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σαφή βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου, κυρίως στον ιππόκαμπο, δηλαδή την περιοχή του που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη.

Αποτελέσματα με διάρκεια

Ακόμα και πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι θετικές επιδράσεις της άσκησης ήταν εμφανείς, αποδεικνύοντας ότι μόλις λίγοι μήνες ασκήσεων μπορούν να έχουν μακροχρόνια οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Τι ακριβώς σημαίνει «διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης» δηλαδή ΗΙΙΤ

Η συγκεκριμένη μελέτη, περιλάμβανε τέσσερις κύκλους τρεξίματος σε διάδρομο, με σχεδόν τη μέγιστη προσπάθεια. Είναι σαν να κάνετε σπριντ για λίγα δευτερόλεπτα, στη συνέχεια να παίρνετε μια ανάσα και να επαναλαμβάνετε. Η άσκηση HIIT ωθεί το σώμα στα όριά του, αλλά μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα, κάνοντάς την πιο διαχειρίσιμη από ό,τι ίσως νομίζετε.

Η βασική ανακάλυψη της έρευνας είναι η δυνατότητα της προπόνησης HIIT να ενεργοποιεί και να αυξάνει την παραγωγή νευρώνων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων συνδέσεων που βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες. Οι επιδράσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας κατά τη γήρανση.

Πέραν της φυσικής αλλαγής στη δομή του εγκεφάλου, η έρευνα αναφέρει ότι ορισμένοι βιοδείκτες στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας της άσκησης για κάθε άτομο, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ατομική προσαρμογή των συστάσεων άσκησης. Η δυνατότητα να αλλάξουμε την πορεία της γήρανσης και να διατηρήσουμε την υγεία του εγκεφάλου μέσω απλών παρεμβάσεων, όπως η άσκηση, είναι πλέον δυνατή.

Διαβάστε επίσης:

HIIT: Η τάση στο fitness

HIIT: Η δυναμική προπόνηση που θα κάψει λίπος – Ξεκινήστε τώρα!

HIIT: Η προπόνηση που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής στους 60ρηδες