Οι γρήγορες και σύντομες εκρηκτικές ασκήσεις διάρκειας ενός λεπτού ή και λιγότερο θεωρούνται σωτήριες για όσους δεν γυμνάζονται συστηματικά. Πιο συγκεκριμένα, οι έντονες περίοδοι σύντομων ασκήσεων αποτελούν μια σημαντική επιλογή για την υγεία και τη φυσική κατάσταση ανθρώπων που ακολουθούν μια πιο καθιστική ζωή ή αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες ή παχυσαρκία, καταστάσεις δηλαδή που τους εμποδίζουν να γυμναστούν τακτικά.

Ποιες ασκήσεις αποτελούν το μικρό και θρεπτικό «σνακ» των μυών; Τέτοια παραδείγματα ασκήσεων εκρηκτικότητας ή αντοχής, σύμφωνα με τον Δρα Βruno Gualano, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, είναι το ανέβασμα της σκάλας και οι μικρές ποδηλατικές περίοδοι που χωρίζονται από διαστήματα ωρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), άλλωστε, προτείνει την εκτέλεση μέτριας έντασης άσκησης -τουλάχιστον 150 λεπτών- ωστόσο, οι ενήλικες θα πρέπει να αυξήσουν αυτό το όριο στα 300 λεπτά, για περαιτέρω αύξηση των πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Επειδή αυτός ο στόχος είναι άπιαστος για αρκετούς ανθρώπους, ο καθηγητής Δρ Βruno Gualano δήλωσε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Σάο Πάολο, ότι «οι σύντομες ασκήσεις έκρηξης θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής» συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για σύντομες και έντονες ασκήσεις εκρηκτικότητας (ενός λεπτού ή λιγότερο), που μπορούν να είναι πιο αποδοτικές από τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης».

Δεν υπόσχονται μόνο μυϊκή δύναμη 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μορφή άθλησης βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα του οργανισμού και την αγγειακή υγεία. Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί από έρευνα ότι, προτιμώντας απλά τις σκάλες από τον ανελκυστήρα, ενισχύεται την αγγειακή υγεία των αντρών χωρίς ιστορικό ιατρικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα ωφελούνται εξίσου και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Περαιτέρω οφέλη των μίνι εκρηκτικών ασκήσεων είναι η βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η μείωση του χρόνου αδράνειας και η απλότητά τους, καθώς δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό.

Διαβάστε επίσης:

Το τρέξιμο που καίει περισσότερο λίπος, ενισχύει το μεταβολισμό και θωρακίζει την καρδιά

Η άσκηση στρατιωτικού τύπου που απογειώνει τις καύσεις και δυναμώνει τα οστά

Λάστιχα αντοχής: Εύκολες ασκήσεις για όλους