Τη λύση στο tai chi και τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία βλέπει μια επιστημονική ομάδα από το UCLA Health για την αντιμετώπιση της αϋπνία σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού, υποστηρίζοντας ότι μπορούν επίσης να παρέχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας την αντι-ιική άμυνα.

Η χρόνια αϋπνία είναι ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα που βιώνουν οι επιζώντες του καρκίνου και δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου φλεγμονώδους νόσου, που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των επιζώντων από καρκίνο του μαστού πάσχουν από αϋπνία, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και οι παρεμβάσεις νου και σώματος, όπως το tai chi είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της αϋπνίας μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο του μαστού. Λιγότερα, όμως, είχαν γίνει γνωστά σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητά τους στην αναστροφή της φλεγμονής, που προκαλείται από την αϋπνία.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Brain, Behavior, and Immunity, συνέκρινε τις δύο θεραπείες μεταξύ 90 επιζώντων από καρκίνο του μαστού χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος σε διάστημα 15 μηνών για να αναλύσει τις αλλαγές στους βιοδείκτες φλεγμονής.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το tai chi οδήγησε σε πιο ουσιαστική και διατηρήσιμη μείωση της φλεγμονής σε σύγκριση με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία εμφάνισαν μεγαλύτερα επίπεδα μεταγραφής αντι-ιικών γονιδίων, γεγονός που υποδηλώνει ενισχυμένη άμυνα έναντι των λοιμώξεων.

«Το τάι τσι μπορεί να παρέχεται εύκολα σε περιβάλλοντα της κοινότητας, με ελάχιστο κόστος και να θεραπεύσει την αϋπνία σε ενήλικες, ηλικιωμένους και επιζώντες από καρκίνο», σημείωσε ο δρ. Michael Irwin, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών του UCLA Health. «Το tai chi, σε σύγκριση με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μειώνει τη φλεγμονή σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού».

Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα του 2017, η οποία επίσης διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του tai chi έναντι της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν μεταξύ 2008 και 2012 από τις 90 συμμετέχουσες (όλες από την περιοχή του Λος Άντζελες) αναλύθηκαν πριν από τη θεραπεία και σε διαστήματα 2, 3, 6 και 15 μηνών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν ισομερώς, για να υποβληθούν είτε σε εβδομαδιαίες συνεδρίες tai chi, είτε σε συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, διάρκειας 120 λεπτών η καθεμία, για ένα διάστημα 3 μηνών.

Στο διάστημα των 15 μηνών, οι αναλύσεις αίματος αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχουσες στο tai chi είχαν μειωμένους κυτταρικούς και γονιδιωματικούς δείκτες φλεγμονής, συγκεκριμένα στην ιντερλευκίνη-6 του πλάσματος, στην παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών από μονοκύτταρα διεγερμένα από τον TLR-4 και στα μεταγραφικά προφίλ φλεγμονής. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στις μεταγραφές αντι-ιικών γονιδίων.

«Η αποτελεσματική θεραπεία της αϋπνίας έχει ισχυρές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα», υπογράμμισε ο δρ. Irwin, ο οποίος διευθύνει επίσης το ερευνητικό κέντρο Mindful Awareness του UCLA Health. «Το tai chi μειώνει τη φλεγμονή, ενώ η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία βελτιώνει την αντι-ιική ανοσία ή την αντίσταση στις μολυσματικές ασθένειες. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστούν τα συνδυασμένα οφέλη του tai chi και της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, ειδικά για τους επιζώντες από καρκίνο που διατρέχουν κίνδυνο φλεγμονωδών διαταραχών και μολυσματικών ασθενειών».

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, γεγονός που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω έρευνα για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας αυτών των θεραπειών σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί, μεγαλύτεροι σε ηλικία (42-83 ετών) και είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Επιπλέον, αποκλείστηκαν όσοι είχαν συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Οι διαφοροποιήσεις στους κύκλους ύπνου – αφύπνισης των συμμετεχόντων και η ευθυγράμμιση με τους κιρκάδιους ρυθμούς μπορεί επίσης να επηρέασαν τα φλεγμονώδη οφέλη για την υγεία που παρατηρήθηκαν. Επιπλέον, η πρόσβαση στο tai chi μπορεί να είναι περιορισμένη σε ορισμένες κοινότητες και απαιτεί συνεπή εξάσκηση αρκετές ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Η τρέχουσα έρευνα εξετάζει την πορεία της φλεγμονώδους ενεργοποίησης και της επιταχυνόμενης γήρανσης σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν πάσχουν από καρκίνο, γεγονός που θα προσδιορίσει συμπεριφορικούς και βιολογικούς στόχους για την πρόληψη της κατάθλιψης, καθώς και άλλων νοσηροτήτων σε επιζώντες από καρκίνο.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Η αρχαία κινεζική πρακτική που ρίχνει την πίεση – Όλοι μπορούν να τη δοκιμάσουν

Οι ασκήσεις που ακονίζουν το μυαλό των 70ρηδων

Η άσκηση για καλύτερη ισορροπία και διάθεση μετά από έμφραγμα

https://medicalxpress.com/news/2024-06-tai-chi-inflammatory-disease-insomnia.html