Όλα είναι καλύτερα το καλοκαίρι: Ο καιρός, η διάθεση, οι δραστηριότητες, όλα. Οι μεγάλες, θερμές ημέρες μας δίνουν την ευκαιρία να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να αποκομίζουμε όλα τα τα πολύτιμα οφέλη που μας προσφέρει η επαφή με τη φύση. Το ίδιο ισχύει και για τις προπονήσεις μας: Μπορούμε να τις κάνουμε σε υπαίθριους χώρους, χωρίς να χρειάζεται να φοράμε πολλά και βαριά ρούχα ή να ανησυχούμε ότι θα γλιστρήσουμε στη βροχή ή τον πάγο. Όλα μοιάζουν πιο απλά. Είναι, όμως, έτσι;
Κατά μία έννοια, ναι. Οι ηλιόλουστες ημέρες με την υψηλή θερμοκρασία, όμως, ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να καταπονήσει σημαντικά τον οργανισμό, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες, αν δεν προσέξουμε. Ο ιατρός επειγόντων περιστατικών της Cleveland Clinic, Tom Waters, αναλύει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν, ενώ δίνει και συμβουλές για να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο θερμοπληξίας.
Όπως εξηγεί ο ειδικός, όταν ασκούμαστε, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Τότε, ο οργανισμός παράγει ιδρώτα, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος σε κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, υπό συνθήκες ακραίας ζέστης και υγρασίας, οι προσπάθειες του σώματος για ψύξη μέσω του ιδρώτα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. «Η εφίδρωση είναι ο κύριος μηχανισμός για να αποβάλλουμε τη θερμότητα. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, όμως, αυτός ο μηχανισμός δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός, ώστε να απαλλαγούμε από τη θερμότητα», εξηγεί ο δρ. Waters. Τότε είναι που η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για να τη μειώσετε.
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε από τον ήλιο και να πιείτε πολλά υγρά. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε αυτόματα καλύτερα. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε πιο σοβαρά συμπτώματα, τότε αυτά τα απλά μέτρα μπορεί να μην επαρκούν και ίσως χρειαστούν πιο δραστικά βήματα. Σημειώνεται ότι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στην υψηλή θερμοκρασία, επομένως θα πρέπει να εκτίθενται λιγότερο στη ζέστη και να πίνουν άφθονα υγρά.
Υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν πότε είναι η ώρα να σταματήσετε. Οι κυριότερες είναι:
1.Κράμπες: Είναι το πρώτο σημάδι ότι έχετε εκτεθεί υπερβολικά στη ζέστη και πρέπει να δροσιστείτε. Εάν, λοιπόν, αισθανθείτε μυϊκούς σπασμούς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας:
- Σταματήστε και πηγαίνετε σε ένα πιο δροσερό μέρος
- Τεντώστε απαλά και κάντε μασάζ στους μύες που επηρεάζονται
- Πιείτε νερό ή ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες
- Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ
- Μην ξαναασκηθείτε για το υπόλοιπο της ημέρας και βεβαιωθείτε ότι έχετε καταναλώσει άφθονο νερό.
Εάν οι κράμπες σας δεν υποχωρούν μετά από μία ώρα ή έχετε καρδιακά προβλήματα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
2. Θερμική εξάντληση: Η θερμική εξάντληση είναι πιο σοβαρή από τις κράμπες. Μπορεί να έχετε συμπτώματα, όπως:
- Ακραία κόπωση
- Δύσπνοια
- Ζάλη
- Εμετό
- Λιποθυμία
- Δέρμα κρύο και υγρό ή ζεστό και ξηρό
- Χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Αδύναμο, αλλά γρήγορο σφυγμό
- Αίσθημα ψύχους ή ανατριχίλας, παρά την υψηλή θερμοκρασία.
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απομακρυνθείτε από τη ζέστη και τον ήλιο το συντομότερο δυνατό. Αν είναι δυνατόν, παραμείνετε σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. Χαλαρώστε τα ρούχα σας και πιείτε νερό ή ροφήματα με ηλεκτρολύτες. Αν έχετε πρόσβαση σε δροσερό μπάνιο ή βρεγμένα πανιά, χρησιμοποιήστε τα για να ρίξετε τη θερμοκρασία του δέρματός σας. Εάν κάνετε εμετό ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
3. Θερμοπληξία: Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή μορφή της δυσφορίας που προκαλείται από τη ζέστη. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς, αν δεν λάβετε θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Δέρμα καυτό και ερυθρό ή ξηρό
- Αίσθημα αποπροσανατολισμού ή σύγχυσης
- Ζάλη
- Γρήγορο σφυγμό και αναπνοή
- Λιποθυμία.
Ένα άτομο που έχει πάθει θερμοπληξία χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει να παραμείνει σε ένα δροσερό μέρος και να χρησιμοποιήσει κρύες κομπρέσες, για να κατεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός του.
Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις υπαίθριες προπονήσεις όταν κάνει ζέστη, απλώς να γνωρίζετε πότε πρέπει να σταματήσετε.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα
- Τα υγρά είναι απαραίτητα. Φροντίστε να πίνετε νερό ή ροφήματα με ηλεκτρολύτες κάθε 15 λεπτά όταν γυμνάζεστε στη ζέστη, ακόμη κι αν δεν διψάτε. Στοχεύστε σε 2 έως 4 φλιτζάνια υγρών κάθε ώρα. Καταναλώστε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την προπόνηση.
- Μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε επακριβώς το πρόγραμμα γυμναστικής σας όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταπονούν περισσότερο το σώμα, καθώς εργάζεται πιο σκληρά για να σας δροσίσει. Αν θέλετε να γυμναστείτε έξω, μειώστε την ένταση της άσκησής σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να την κάνετε πιο σύντομη απ’ το συνηθισμένο. Μια λιγότερο έντονη και πιο σύντομη προπόνηση δεν είναι σημάδι ότι είστε εκτός φόρμας. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να παραμείνετε υγιείς.
- Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Μπορεί το τρέξιμο χιλιομέτρων να μην είναι η καλύτερη ιδέα όταν έξω έχει καύσωνα. Σκεφτείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε μια βόλτα με το ποδήλατο ή ακόμη και μια δροσερή βουτιά.
- Κάντε την προπόνησή σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Το μέσο της ημέρας δεν είναι καλή ώρα για να γυμναστείτε τους θερμούς μήνες. Βγείτε έξω πριν από τις 9 π.μ. ή μετά τις 7 μ.μ. για να αποφύγετε τον καυτό ήλιο και την υπερβολική ζέστη. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, προτιμήστε να κάνετε την προπόνησή σας μέσα στο σπίτι.
Καρδιά: Πόσο επικίνδυνες είναι οι καλοκαιρινές βραδιές για τους 60ρηδες