Για τον πόνο στη μέση, πολλές ασκήσεις υπόσχονται να προσφέρουν ανακούφιση, όπως η θέση της σανίδας ή η κίνηση της γάτας, εμπνευσμένες από τις πρακτικές της γιόγκα. Φαίνεται, όμως, ότι για να να προλάβουμε τον πόνο, μπορούμε να κάνουμε μια πιο απλή σωματική δραστηριότητα, τόσο φυσική όσο και η αναπνοή.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, οι ενήλικες με ιστορικό οσφυαλγίας περνούσαν μεγαλύτερο -περίπου διπλάσιο- χρονικό διάστημα ύφεσης του πόνου, όταν ακολουθούσαν ένα απλό, προσιτό πρόγραμμα προοδευτικού περπατήματος. Έτσι, δίνεται μια οικονομική και πρακτική λύση που δε χρειάζεται εξοπλισμό ή ειδική επίβλεψη, σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.

Οι Αυστραλιανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Macquarie που ασχολήθηκαν με τα πιθανά αυτά οφέλη του βαδίσματος, εξέτασαν περισσότερους από 700 ενήλικες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι είχαν πρόσφατα αναρρώσει από ένα επεισόδιο μη ειδικού πόνου στη μέση, το οποίο διήρκεσε τουλάχιστον 24 ώρες και εμπόδιζε τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έλαβε εξατομικευμένο πρόγραμμα περπατήματος και εκπαίδευσης υπό την καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή επί έξι μήνες, ενώ η άλλη ομάδα δεν έλαβε καθόλου θεραπεία κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ο στόχος για την ομάδα με τη «συνταγογραφούμενη» άσκηση περπατήματος ήταν τα 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, μέχρι τη συμπλήρωση έξι μηνών. Οι επακόλουθες συνεδρίες με τον φυσιοθεραπευτή κάθε λίγες εβδομάδες, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω βιντεοκλήσεων, επικεντρώθηκαν στην παρακολούθηση της προόδου, στην προσαρμογή των στυλ περπατήματος όταν χρειαζόταν και στην παροχή ενθάρρυνσης για να παραμείνουν οι συμμετέχοντες αφοσιωμένοι μακροπρόθεσμα.

Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τουλάχιστον ένα έτος, έως και σχεδόν τρία έτη, παρατήρησαν ότι η βελτίωση του πόνου στην ομάδα που περπατούσε ήταν σημαντική: «Η ομάδα παρέμβασης είχε λιγότερα περιστατικά πόνου που περιόριζαν τη δραστηριότητα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και μεγαλύτερο μέσο χρονικό διάστημα πριν από την επανεμφάνιση, με διάμεσο όρο 208 ημέρες σε σύγκριση με 112 ημέρες» επισημαίνει ο Δρ Mark Hancock, καθηγητής φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Macquarie, επισημαίνοντας ότι «το περπάτημα είναι μια χαμηλού κόστους, ευρέως προσβάσιμη και απλή άσκηση στην οποία μπορεί να συμμετάσχει σχεδόν ο καθένας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, ηλικίας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης» .

Παρόλα αυτά, ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος: «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την πρόληψη του πόνου στη μέση, αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει το συνδυασμό των ήπιων ταλαντωτικών κινήσεων, της φόρτισης και της ενδυνάμωσης των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, της χαλάρωσης και της ανακούφισης από το στρες και της απελευθέρωσης των ενδορφινών “ευεξίας”. Και φυσικά, γνωρίζουμε επίσης ότι το περπάτημα συνοδεύεται από πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η οστική πυκνότητα, το υγιές βάρος και η βελτίωση της ψυχικής υγείας» εξηγεί ο Δρ Hancock.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Natasha Pocovi αναφέρει ότι, εκτός του ότι το πρόγραμμα παρείχε στους συμμετέχοντες μεγαλύτερες περιόδους χωρίς πόνο, ήταν πολύ αποδοτικό από πλευράς κόστους: «όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά μείωσε τόσο την ανάγκη τους να αναζητήσουν ιατρική υποστήριξη όσο και τον χρόνο που χρειάστηκαν για να απουσιάσουν από την εργασία τους κατά το ήμισυ περίπου».

Διαβάστε επίσης: 

Πιλάτες: Προστατεύει καρδιά και μέση – Τα υπέρ του Reformer και του στρώματος

Πόνος στη μέση: Η άσκηση που θα σας απαλλάξει από την ενόχληση

Πόνος στη μέση: Η κίνηση – κλειδί για άμεση ανακούφιση – Δεν είναι τα φάρμακα