Η σχέση των γυναικών με μεγάλο στήθος με τη γυμναστική είναι γνωστή. Πολλές είναι εκείνες που παραπονιούνται ότι το μέγεθος του στήθους τους επηρεάζει αρνητικά την αθλητική τους απόδοση, τις εμποδίζει να κάνουν ορισμένες ασκήσεις ή η κίνηση του στήθους κατά τη διάρκεια της άσκησης τους προκαλεί δυσφορία. Ταυτόχρονα, το μεγάλο στήθος τείνει να συγχέεται με μεγαλύτερη παραγωγή ιδρώτα, κάτι που καθιστά τη διαδικασία της σωματικής κίνησης ακόμη πιο δυσάρεστη στη σκέψη.
Για να επιβεβαιώσει το ρόλο του μεγέθους του στήθους στην παραγωγή ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Southampton κατέληξε σε αξιοσημείωτα συμπεράσματα, που θα ανατρέψουν όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο Experimental Physiology.
Η μελέτη εξέτασε 22 γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και μεγεθών στήθους, οι οποίες κλήθηκαν να κάνουν τζόκινγκ για 45 λεπτά σε συνθήκες θερμοκρασίας 32 βαθμών Κελσίου. Τα πειράματα διεξήχθησαν στον υπερσύγχρονο κλιματικό θάλαμο του ThermosenseLab, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton. Καθώς έτρεχαν, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την παραγωγή ιδρώτα στην περιοχή του στήθους, πόσους ιδρωτοποιούς αδένες είχαν σε διάφορα σημεία του στήθους και πόση θερμότητα παρήγαγε το σώμα τους. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε τρισδιάστατη σάρωση για τον υπολογισμό της επιφάνειας του μαστού, ενώ η πυκνότητα των ιδρωτοποιών αδένων μετρήθηκε με τη χρήση χαρτιού εμποτισμένου με ιώδιο, το οποίο, όταν τοποθετείται στο δέρμα, αντιδρά με τις χημικές ουσίες του ιδρώτα.
Είναι ήδη γνωστό ότι η παραγωγή ιδρώτα επηρεάζεται από παράγοντες όπως το μέγεθος του σώματος, ο μεταβολισμός και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Hannah Blount, μια μεταπτυχιακή ερευνήτρια θερμικής φυσιολογίας, υπέθεσε επίσης ότι το μέγεθος του στήθους θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο την παραγωγή ιδρώτα στο στήθος, όσο και την άνεση κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων. Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα στήθη έχουν λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες, πράγμα που σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο ιδρώτα όταν γυμνάζονται.
Η δρ. Blount δήλωσε: «Πάνω από το 85% των γυναικών θεωρούν ένα αθλητικό σουτιέν απαραίτητο κομμάτι εξοπλισμού για την άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βρει κανείς ένα σουτιέν άνετο και υποστηρικτικό, οπότε πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυτό. Σκεφτήκαμε να εξετάσουμε πώς τα αθλητικά σουτιέν προσφέρουν στήριξη και άνεση σε γυναίκες με διαφορετικό μέγεθος στήθους, ειδικά σε συνθήκες ζέστης, όταν είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως τριβή και μεγάλη συσσώρευση ιδρώτα στο σουτιέν. Μας ενδιέφερε να κατανοήσουμε πώς αλλάζουν οι πυκνότητες των ιδρωτοποιών αδένων και τα τοπικά ποσοστά ιδρώτα σε γυναίκες με διαφορετικά μεγέθη στήθους, καθώς αυτό καθορίζει πόσος ιδρώτας καταλήγει στο αθλητικό σουτιέν. Το πιο συναρπαστικό εύρημα προέκυψε εδώ, καθώς τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος παρουσίαζαν λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες, που σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο ιδρώτα στο στήθος».
Ο δρ. Davide Filingeri, αναπληρωτής καθηγητής στη Θερμική Φυσιολογία και διεθνώς κορυφαίος εμπειρογνώμονας στη νευροφυσιολογία της ανίχνευσης υγρασίας στο ανθρώπινο δέρμα δήλωσε: «Οι γυναίκες είναι μια ομάδα ατόμων που υφίστανται μοναδικές ανατομικές, φυσιολογικές και ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, τα οποία επηρεάζουν την ανοχή στη θερμότητα, τη θερμική ευαισθησία και την άνεση μιας γυναίκας. Ως εκ τούτου, η έρευνα της Blount σχετικά με τις μοναδικές και εξελισσόμενες θερμικές ανάγκες του γυναικείου σώματος μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές λύσεις για τις γυναίκες».
Η μυρωδιά του ιδρώτα των άλλων βοηθά στη θεραπεία του κοινωνικού άγχους
Ιδρώνουν υπερβολικά τα χέρια σας; Η εύκολη θεραπεία με άμεσο αποτέλεσμα
Υπεριδρωσία: Οι λύσεις που θα σας απαλλάξουν δια παντός από τον ενοχλητικό ιδρώτα