To 75 Hard Challenge, το πρόγραμμα που «μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, ξεκινώντας από τo μέσα σου» όπως αναφέρει ο εμπνευστής του, Andy Frisella, επιχειρηματίας, συγγραφέας best seller και επιδραστική περσόνα, είναι από τα πλέον δημοφιλή fitness trends στα social media, με περισσότερα από 81,5 εκατ. σχετικά post στην πλατφόρμα του TikTok.
Αν και για τον δημιουργό του το “75 Hard” δεν αποτελεί μια ακόμα πρόκληση φυσικής κατάστασης -ή fitness challenge- αλλά ένα «πρόγραμμα μετασχηματισμού της ψυχικής αντοχής», οι σωματικές απαιτήσεις του είναι υψηλές: δύο προπονήσεις την ημέρα για 75 ημέρες είναι ένας μόνο από τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι αποδεχθούν την πρόκληση.
Η προειδοποίηση «Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε το 75 HARD» στην κορυφή της επίσημης σελίδας του challenge που ξεκίνησε το 2019. Αρκετοί είναι οι ειδικοί που συστήνουν προσοχή. Ποια είναι τελικά τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι;
Οι έξι κανόνες του 75 Hard
Το 75 Hard είναι μια δοκιμασία μάλλον για τολμηρούς. Αυτοί είναι οι έξι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν καθημερινά για 75 ημέρες:
- να επιλέξουν μια διατροφή που θα ακολουθήσουν σταθερά (π.χ. μεσογειακή, keto), χωρίς αλκοόλ ή “cheat meals”
- να πίνουν 3,7 λίτρα νερό την ημέρα
- να πραγματοποιούν μια προπόνηση 45 λεπτών σε εξωτερικό χώρο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, όπως περπάτημα, HIIT κ.α.
- να ολοκληρώσουν μια δεύτερη προπόνηση κάθε μέρα, εν προκειμένω και σε εσωτερικό χώρο π.χ. γιόγκα, βάρη κ.α.
- να διαβάζουν 10 σελίδες την ημέρα από ένα βιβλίο εκτός μυθοπλασίαw, ιδανικά οδηγούς αυτοβελτίωσης
- να αποτυπώνουν με μια φωτογραφία την ημέρα την πρόοδό τους.
Εάν παραβιαστεί κάποιος από τους κανόνες, θα πρέπει η δοκιμασία να αρχίσει ξανά από την αρχή, την ημέρα 1 δηλαδή.
Πόσο ασφαλής και ωφέλιμη είναι;
Οι κίνδυνοι από ένα τέτοιο απαιτητικό και αυστηρό πρόγραμμα εγείρει αναπόδραστα ανησυχίες. Για τον αθλητικό ψυχολόγο Matthew Sacco, PhD, οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη, αν και ορισμένα μέρη του προγράμματος μπορούν τηρηθούν ανεξάρτητα με ασφάλεια και ανεξάρτητα από τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία του ενδιαφερόμενου.
Μιλώντας στη στήλη Health Essentials της Κλινικής του Κλίβελαντ, εξήγησε ότι «για να λειτουργήσει η πρόκληση και να έχει αποτελέσματα, χρειάζονται περισσότερες γνώσεις σχετικά με το πώς μπορούν να γίνουν δύο ξεχωριστές προπονήσεις 45 λεπτών την ημέρα χωρίς να υπεισέρχεται ο κίνδυνος καταπόνησης ή τραυματισμού. Αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται έξυπνη στοχοθεσία: οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και εντός ορισμένου χρόνου. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινάμε από μικρά βήματα, όπως να κάνουμε το τετράγωνο της γειτονιάς τρεις φορές την εβδομάδα και να αυξάνουμε σταδιακά, αντί να πιέζουμε τους εαυτούς μας να τρέχουμε τρία χιλιόμετρα κάθε μέρα χωρίς ξεκούραση».
Για την Brei Hummer-Bai, κλινική φυσιολόγο άσκησης και συνεργάτιδα του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, πέρα από τους κινδύνους της συστηματικής άσκησης χωρίς να δίνεται στο σώμα αρκετός χρόνος για αποκατάσταση, τα αποτελέσματα μιας αυστηρής δίαιτας θα χαθούν αν δεν συνεχιστεί και μετά τις 75 ημέρες. «Σίγουρα δε θα τη συνιστούσα σε άτομα που δεν είναι δραστήρια και δεν ακολουθούν κάποια δίαιτα, γιατί πραγματικά ανοίγει τον δρόμο για την αποτυχία» αναφέρει στη στήλη ειδήσεων του Penn State Health.
Υγιεινές και ασφαλείς εναλλακτικές
Καίτοι υπερβολική και εξουθενωτική, η 75 Hard περιέχει στόχους που, με κάποια αναπροσαρμογή, μπορούν πράγματι να είναι ευεργετικοί. Η φιλική προς αρχάριους έκδοση του 75 Hard, γνωστή ως “75 Soft Challenge”, που ξεκίνησε επίσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτείνει:
- ενσωμάτωση υγιεινών τροφίμων σε οποιαδήποτε διατροφή ακολουθούμε και περιορισμό του αλκοόλ σε κοινωνικές μόνο περιστάσεις
- μια προπόνηση των 45 λεπτών καθημερινά, φροντίζοντας όμως για μία ημέρα ξεκούρασης και αποκατάστασης την εβδομάδα
- τρία λίτρα νερό κάθε μέρα.
- ανάγνωση 10 σελίδων οποιουδήποτε βιβλίου κάθε μέρα.
«Είναι λίγο πιο ρεαλιστικό πλάνο» εξηγεί η Hummer-Bair, που επιτρέπει στα άτομα να συμμορφωθούν καλύτερα με τους κανόνες. «Κανείς μας δεν είναι τέλειος και η ιδέα του να είμαστε τέλειοι, ακόμη και για κάτι λίγο όπως 75 ημέρες, είναι πολύ δύσκολη» σχολιάζει απ’ την πλευρά του ο Δρ Sacco.
Διαβάστε επίσης:
Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας να γυμναστείτε