Ναι, το παρελθόν είναι παρελθόν. Οι επιλογές του τότε, όμως, μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν το σήμερα. Νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Linköping υποδηλώνει μια διαρκή επίδραση της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της νεότητας στην καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών κατά τη μέση ηλικία. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που γυμνάζονταν τακτικά στα εφηβικά τους χρόνια, εμφάνιζαν σημαντικά μειωμένους κινδύνους αθηροσκλήρωσης σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα.
Η αθηροσκλήρωση είναι η πάθηση που προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών, συχνά λόγω συσσώρευσης πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, δείχνει ότι η αθηροσκλήρωση είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς που καθορίζουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης σε πρώιμο στάδιο της ζωής και της μετέπειτα καρδιαγγειακής υγείας.
«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η φυσική κατάσταση συνδέεται με τις εκβάσεις υγείας σε μετέπειτα στάδιο της ζωής. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, υπό την έννοια ότι υπάρχει μια σαφής παγκόσμια τάση που δείχνει ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα είναι λιγότερο γυμνασμένοι από εκείνους που ήταν νέοι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά για όσους μεγαλώνουν τώρα», αναφέρει ο Pontus Henriksson, ανώτερος αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας, Ιατρικής και Φροντίδας του Πανεπιστημίου Linköping.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει μια συσχέτιση μεταξύ της κακής φυσικής κατάστασης σε νεαρή ηλικία και του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτή τη σχέση δεν είναι πλήρως κατανοητός. Η αθηροσκλήρωση, ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι ένας από τους υπό εξέταση παράγοντες.
Η ομάδα μελέτης είχε στόχο να διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης των εφήβων και του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Μια επιβεβαίωση αυτής της σύνδεσης θα έδειχνε ότι η αθηροσκλήρωση είναι ένας πιθανός μηχανισμός που εξηγεί την παρατηρούμενη σύνδεση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 9.000 ανδρών από το Σουηδικό Μητρώο Στρατολογίας και το SCAPIS (Swedish Cardiopulmonary Bioimage Study), που επικεντρώνεται στην καρδιαγγειακή και πνευμονική υγεία ανθρώπων ηλικίας 50-64 ετών. Λήφθηκαν, επίσης, υπόψη τα στοιχεία της επιστράτευσής τους σε ηλικία 18 ετών από το 1972 έως το 1987. Οι μελετητές τονίζουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της έρευνας είναι το μεγάλο εύρος βάσης της στο γενικό πληθυσμό, καθώς και ότι οι συμμετέχοντες άνδρες παρακολουθήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα (38 χρόνια).
Οι ερευνητές ανέλυσαν, στη συνέχεια, τις στεφανιαίες αρτηρίες των συμμετεχόντων, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ, χρησιμοποιώντας στεφανιαία αξονική αγγειογραφία (CCTA). Η εργασία αυτή είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί αυτή την υπερσύγχρονη τεχνολογία ως μέσο αξιολόγησης των πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες σε σχέση με τη φυσική κατάσταση σε νεαρή ηλικία. Επιπλέον, η μελέτη εμβάθυνε επίσης σε δύο τύπους πλακών – τις ασβεστοποιημένες και τις μη ασβεστοποιημένες. Οι ασβεστοποιημένες πλάκες αξιοποιούνται παραδοσιακά στις έρευνες, καθώς είναι πιο εύκολο να μετρηθούν. Όπως επεσήμανε, ωστόσο, ο Ángel Herraiz-Adillo, μεταδιδακτορικός ερευνητής, είναι εξαιρετικά σημαντική η συμπερίληψη στη μελέτη των μη ασβεστοποιημένων πλακών, οι οποίες ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους, όπως καρδιακές προσβολές, ενώ γενικά συνδέονται με δυσμενέστερη πρόγνωση.
«Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τόσο η καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα, όσο και η καλή μυϊκή δύναμη στη νεότητα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες σχεδόν 40 χρόνια μετά», προσθέτει ο δρ. Pontus Henriksson.
Οι συγγραφείς της μελέτης φρόντισαν επίσης να αναλύσουν την αθηροσκλήρωση στις μεγάλες αρτηρίες από την καρδιά μέχρι τον εγκέφαλο μέσω υπερήχων. Δεδομένου ότι μόνο οι άνδρες είχαν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Σουηδία εκείνη την εποχή, οι συγγραφείς της μελέτης ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικής κατάστασης και αθηροσκλήρωσης μόνο στους άνδρες. Έτσι, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρόμοιες συσχετίσεις και στις γυναίκες.
Η ομάδα μελέτησε επίσης την αθηροσκλήρωση σε μεγαλύτερες αρτηρίες, με τη χρήση υπερήχων. Δεδομένου ότι η μελέτη περιορίστηκε σε άνδρες, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για να διαπιστωθεί αν παρόμοια ευρήματα ισχύουν και για τις γυναίκες.
Διαβάστε επίσης:
Πόσα αποκαλύπτει μια χειραψία για τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Δεν προφταίνετε τα 4.000 βήματα την ημέρα; Τι άλλο να κάνετε για να έχετε τα ίδια οφέλη
Πόσο fit είστε; Πέντε δείκτες αποκαλύπτουν αν είστε σε φόρμα