Το σώμα ακολουθεί την αναπνοή και στο τέλος ηρεμεί, με το μυαλό να ακολουθεί την ίδια ακριβώς πορεία. Αυτό είναι ένα από τα βασικά οφέλη της γιόγκα, που όπως φαίνεται από νεότερη μελέτη, δίνει αρκετό «χώρο» στον εγκέφαλο για να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία του και μάλιστα σε κρίσιμες ηλικίες.
Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), η Kundalini γιόγκα εξασφάλισε πολλά οφέλη για τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη σε ηλικιωμένες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των νευρικών οδών, της αποτροπής της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου και της αντιστροφής των βιοδεικτών που σχετίζονται με τη γήρανση και τη φλεγμονή – βελτιώσεις που δεν παρατηρήθηκαν σε μια ομάδα που έλαβε τυπικές ασκήσεις εξάσκησης μνήμης.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Translational Psychiatry, προέκυψαν από μια σειρά μελετών που έχουν διεξαχθεί από ερευνητές του UCLA Health τα τελευταία 15 χρόνια και αφορούν τις συγκριτικές επιδράσεις της γιόγκα και της παραδοσιακής προπόνησης βελτίωσης της μνήμης στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης και στην αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου της άνοιας.
Η τελευταία μελέτη, με επικεφαλής την ψυχίατρο του UCLA Health Δρ. Helen Lavretsky του Jane and Terry Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior, επεδίωξε να καθορίσει κατά πόσον η Kundalini γιόγκα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί νωρίς για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η Kundalini γιόγκα είναι μια μέθοδος που εστιάζει στον διαλογισμό και την αναπνοή περισσότερο από τις σωματικές θέσεις (ασάνας). Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε και αναπτύχθηκε από το Κέντρο Μακροζωίας του UCLA περιλαμβάνει μια ποικιλία ασκήσεων, όπως η χρήση ιστοριών για να θυμηθούν στοιχεία σε μια λίστα ή η οργάνωση στοιχείων σε μια λίστα παντοπωλείου, για να βοηθήσει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης των ασθενών.
Περισσότερες από 60 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίες είχαν αυτοαναφερόμενα προβλήματα μνήμης και παράγοντες εγκεφαλοαγγειακού κινδύνου, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν ομοιόμορφα σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα συμμετείχε σε εβδομαδιαία μαθήματα Kundalini γιόγκα για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα υποβλήθηκε σε εβδομαδιαία προπόνηση βελτίωσης της μνήμης κατά την ίδια χρονική περίοδο. Οι συμμετέχουσες έλαβαν επίσης καθημερινές εργασίες για το σπίτι.
Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη γνωστική ικανότητα, την υποκειμενική μνήμη, την κατάθλιψη και το άγχος των γυναικών μετά τις πρώτες 12 εβδομάδες και ξανά 12 εβδομάδες αργότερα για να διαπιστώσουν πόσο σταθερές ήταν οι όποιες βελτιώσεις. Ελήφθησαν επίσης δείγματα αίματος για να εξεταστούν η γονιδιακή έκφραση δεικτών γήρανσης και μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, τα οποία αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στη νόσο Αλτσχάιμερ. Μια ομάδα ασθενών αξιολογήθηκε επίσης με μαγνητικές τομογραφίες για να μελετηθούν οι αλλαγές στην εγκεφαλική ύλη.
Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες στην ομάδα της Kundalini γιόγκα παρουσίασαν βελτιώσεις που δεν παρουσίασαν οι συμμετέχοντες στην ομάδα εκπαίδευσης για την ενίσχυση της μνήμης. Σε αυτές συμπεριλήφθηκε σημαντική βελτίωση στη μνήμη, πρόληψη της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου, αυξημένη συνδεσιμότητα στον ιππόκαμπο, ο οποίος διαχειρίζεται τις μνήμες που σχετίζονται με το στρες, και βελτίωση στις περιφερειακές κυτοκίνες και στη γονιδιακή έκφραση αντιφλεγμονωδών και αντιγηραντικών μορίων.
Ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γιόγκα Kundalini στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ απαιτούν περαιτέρω μελέτη, η Δρ Lavretsky δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι η χρήση της γιόγκα και της εκπαίδευσης μνήμης συνδυαστικά θα μπορούσε να προσφέρει πιο ολοκληρωμένα οφέλη στη γνωστική ικανότητα των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας.
Διαβάστε επίσης:
Τι κάνουν αυτοί οι 70ρηδες και έχουν πιο κοφτερό μυαλό
Άνοια: Η χρόνια ανεπάρκεια που αυξάνει πάνω από 70% τον κίνδυνο νόσου
Άνοια: Αυτό είναι το πρώτο σημάδι που αποκαλύπτει ότι χάνουμε το μυαλό μας