*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Οι διατάσεις, παρόλο που μπορεί κάποιες φορές να φαίνονται δύσκολες ή άβολες, θεωρούνται πραγματικά ζωτικής σημασίας για την αποφυγή τραυματισμών και τη διατήρηση ενός καλού εύρους κινητικότητας – ειδικά αν κάνετε προπόνηση με βάρη. Γενικά, θα πρέπει πάντα να κάνετε μερικές βασικές διατάσεις πριν (ζέσταμα μόνο με ενεργητικές διατάσεις) αλλά και μετά την προπόνησή σας (στατικές σαν αυτές που θα δείξουμε παρακάτω), μέχρι εκεί που αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας.

Παρότι όμως οι διατάσεις είναι ο βασικός πυλώνας της φυσικής κατάστασης, δε σημαίνει ότι είναι ευεργετικές μόνο για όσους ασκούνται. Τα ισχία είναι από τα πιο σημαντικά σημεία για να ξεκινήσετε να χαλαρώνετε, ακόμα κι αν δε γυμνάζεστε τακτικά ή απλώς δε δίνετε ιδιαίτερη σημασία στις διατάσεις. Ένα καλό εύρος κίνησης στα ισχία αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης για τη μείωση του πόνου στη μέση.

Επόμενο σημαντικό σημείο για διάταση είναι η πλάτη, καθώς είναι αρκετά κοινός ο πόνος στην πλάτη και λίγο πιο χαμηλά στους ραχιαίους. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προέρχεται από την κακή στάση του σώματος, λόγω του λάθος τρόπου που κάθεστε στην καρέκλα στην εργασία σας, αλλά και των μυών που υπολειτουργούν. Οι διατάσεις μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της στάσης και στην εξάλειψη του πόνου. Η εστίαση στην πλάτη, τα ισχία και τους ώμους μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται για τη μείωση των καθημερινών πόνων.

Όταν πρόκειται για μεμονωμένες διατάσεις, να στοχεύετε για 15-60 δευτερόλεπτα ανά κίνηση (διάταση). Ακόμα κι αν σας φαίνεται ο χρόνος αρκετός, όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, είναι σημαντικό να μη σταματάτε πολύ γρήγορα, εκτός κι αν νιώθετε ότι τραυματίζετε τον εαυτό σας. Δώστε στο σώμα σας τουλάχιστον έξι σταθερά δευτερόλεπτα.

Διάταση τετρακέφαλου

  • Και τα δυο πόδια πάντα, 20-30″ σε κάθε πόδι.

Οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλοι μηριαίοι)

  • 20-30″ σε κάθε πόδι

Κάτω σκύλος (για πλάτη- ραχιαίους – ώμους)

  • Μένω για  20-30″

Προσαγωγοί και χαμηλά στην πλάτη

  • Μένω στη θέση για 20-30″

Ισχία και γλουτοί

  • 20-30″ σε κάθε πόδι

Πλάτη -αυχένας- ώμοι

  • 20-30″

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Διαβάστε επίσης

Stretching: Οκτώ εύκολες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ενώ βλέπετε τηλεόραση

Stretching: Πέντε ασκήσεις που «λύνουν» τα πόδια μας