Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη συστήνονται κατά προτεραιότητα οι αλλαγές στη διατροφή, μαζί με την υιοθέτηση μιας ρουτίνας άσκησης. Υπάρχει ωστόσο μια ακόμα πιο αλλαγή που θα μπορούσε να μειώσει εξίσου τον κίνδυνο νόσου.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, εάν αυξήσουμε το ρυθμό του περπατήματος, μπορούμε αποτελεσματικά να ελαττώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, επιταχύνοντας το βάδισμα κατά μόλις ένα χιλιόμετρο ανά ώρα, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 κατά 9%.
Όσο, όμως, αυξάνουμε το ρυθμό, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες της νόσησης: το περπάτημα με μέτριο ρυθμό 3-5 χλμ/ώρα μπορεί να οδηγήσει σε 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με έναν χαλαρό ρυθμό κάτω των 3 χλμ/ώρα, ανεξάρτητα από τη συνολική διάρκεια του περπατήματος. Ο ζωηρότερος ρυθμός είναι και ο πιο αποτελεσματικός: το βάδισμα με 5-6 km/h ισούται με 24% μειωμένο κίνδυνο, ενώ το περπάτημα με ταχύτητες άνω των 6 km/h (3,7 mph) συνδέεται με περίπου 39% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της μεταβολικής νόσου.
Στην έρευνά της, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 10 μελέτες, οι οποίες κάλυπταν περιόδους από τρία έως 11 χρόνια και αφορούσαν 508.121 ενήλικες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1999 μέχρι και το 2022. Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, υποδηλώνεται ότι η χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη σε όσους περπατούν γρηγορότερα θα μπορούσε να οφείλεται στα γενικά υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και στην καλύτερη γενική τους υγεία.
«Η ταχύτητα βάδισης δεν είναι απλώς ένας δείκτης της συνολικής υγείας, αλλά και ένας δείκτης της λειτουργικής ικανότητας. Ο ταχύτερος ρυθμός υποδηλώνει καλύτερη καρδιαγγειακή ικανότητα και μυϊκή δύναμη, παράγοντες που είναι γνωστό ότι συνδέονται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο διαβήτη. Έτσι, ενώ είναι ωφέλιμο να αυξάνεται ο συνολικός χρόνος που περπατάμε, η ενθάρρυνση των ανθρώπων να περπατούν πιο γρήγορα θα μπορούσε να ενισχύσει τα οφέλη της δραστηριότητας αυτής για την υγεία» διευκρινίζει ο Δρ Ahmad Jayedi από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Semnan.
Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, ο αριθμός ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 σήμερα ανέρχεται σε 537 εκατομμύρια και προβλέπεται να αυξηθεί σε 783 εκατομμύρια έως το 2045 παγκοσμίως. Η γιγάντωση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για απλά, οικονομικά αποδοτικά προληπτικά μέτρα. Το γρήγορο περπάτημα, το οποίο προσφέρει επίσης διάφορα κοινωνικά, ψυχικά και σωματικά οφέλη για την υγεία, θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσιτή παρέμβαση για την καταπολέμηση αυτής της τάσης.
Διαβάστε ακόμη:
Πόσα βήματα την ημέρα απομακρύνουν τον κίνδυνο 4 σοβαρών νόσων
Πέντε σούπερ οφέλη υγείας με 15′ περπάτημα
Τα 30΄ την ημέρα που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη