Μια σειρά από μελέτες έχουν αναζητήσει το ιδανικό timing για τη σωματική άσκηση, δηλαδή την ώρα ή και την ημέρα κατά τις οποίες τα οφέλη της μεγιστοποιούνται. Οι περισσότερες «βγάζουν» νικήτριες τις πρωινές προπονήσεις αφού προσφέρουν ισχυρότερη προστασία έναντι του καρδιαγγειακού κινδύνου και μεγαλύτερη απώλεια βάρους μεταξύ πολλών πλεονεκτημάτων, με τις απογευματινές να έχουν το προβάδισμα στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη.
Από την άλλη, καθώς δεν προσφέρονται όλων τα προγράμματα για καθημερινή άσκηση, ερευνητές έψαξαν και διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνται μόνο τα Σαββατοκύριακα μειώνουν κατά 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν γυμνάζονται καθόλου, εφόσον βέβαια καλύπτουν το ελάχιστο όριο των 150 λεπτών μέτριας δραστηριότητας ή τα 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας.
Με την υπογραφή της επιστήμης ή όχι, ωστόσο, είναι κανόνας ότι καθένας θα εντάξει την άσκηση στο πρόγραμμά του βάσει των υποχρεώσεων και της διάθεσής του. Απλώς τυχαίνει να υπάρχει μία συγκεκριμένη ημέρα (και ώρα) που προτιμούν οι περισσότεροι, έστω και αν αρκεί η σκέψη της για να βουλιάξει η διάθεσή μας.
Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του fitness app Future και τα στοιχεία 20.000 χρηστών της εφαρμογής, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιο δημοφιλής ώρα της εβδομάδας για προπόνηση είναι η Δευτέρα στις 4 μ.μ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμα ότι η συχνότητα των προπονήσεων φθίνει μέρα με τη ημέρα καθώς προχωρά η εβδομάδα, με κάποιους να προτιμούν την αναπλήρωση το Σαββατοκύριακο. Για τους τελευταίους ειδικά, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως προτιμούν να βάζουν τις προπονήσεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και να χαλαρώνουν οδεύοντας προς την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, την ημέρα που επιλέγουν οι λιγότεροι για τη γυμναστική τους.
Ανεξαρτήτως ημέρας, η πιο δημοφιλής ώρα προσέλευσης στο γυμναστήριο τις καθημερινές ήταν στις 5 μ.μ., εύρημα που μάλλον δηλώνει την επιθυμία να διατηρηθεί η ένταση από την εργασία. Τα Σαββατοκύριακα πάλι, το πρωί και μάλιστα νωρίς, στις 10 π.μ., βρέθηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.
Ως προς τις ηλικίες, η γενιά X προτιμά να γυμνάζεται πρώτα το πρωί, μεταξύ 6 – 9 π.μ. (αιχμή στις 6 π.μ.), ενώ οι Millennials και η γενιά Z προτιμούν τα βράδια, μεταξύ 5 και 8 μ.μ. (αιχμή στις 5 μ.μ.).
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, όποια ώρα και αν αποφασίσουμε εν τέλει για την προπόνησή μας, είναι ο χρυσός κανόνας των 150 λεπτών αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75 λεπτών υψηλής έντασης κάθε εβδομάδα -εφόσον βέβαια θέλουμε να φτάσουμε τα 100– χωρίς να αφήνουμε εκτός τις προπονήσεις με βάρη (ενδυνάμωσης).
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης: Τα 3΄ που ρυθμίζουν το σάκχαρο όσο και τα φάρμακα