Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν για μια θέση της γιόγκα -και όχι μόνο- που μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο στη μέση, και δεν είναι άλλη από τη σανίδα. Υπάρχει όμως, ακόμα μια θέση που μπορεί να προσφέρει την ανάλογη ανακούφιση.
Πρόκειται για την ασάνα (θέση) της κόμπρας (Bhujangasana) μέσα σε μια πρακτική γιόγκα, η οποία δημιουργεί μια έκταση στην περιοχή της πλάτης, τεντώνει το στήθος και δυναμώνει τους μύες γύρω από τη σπονδυλική στήλη.
Ακόμα κι αν είστε αρχάριοι στη γιόγκα και δεν έχετε βρεθεί ποτέ σε μια πρακτική, η συγκεκριμένη θέση θεωρείται ιδανική, καθώς συστήνεται ως εναλλακτική για τη θέση του πάνω σκύλου (Urdhva Mukha Svanasana). Ωστόσο, δε συστήνεται για τις εγκύους ή εάν έχετε χειρουργηθεί πρόσφατα στην περιοχή της κοιλιάς ή αν έχετε τραυματισμό στην πλάτη ή στη σπονδυλική στήλη.
Για ποιο λόγο είναι καλή η στάση κόμπρα;
- Συμβάλλει στην ανάπτυξη και διατήρηση της δύναμης των μυών της πλάτης και του κορμού.
- Βελτιώνει τη στάση του σώματος και εξουδετερώνει κάποιες από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, τεντώνοντας το μπροστινό μέρος του σώματοςς, αλλά και τους γοφούς, την κοιλιά, το στήθος και τους ώμους.
- Θεωρείται καταπραϋντική για ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, καθώς ανακουφίζει την πίεση από το ισχιακό νεύρο, δημιουργώντας χώρο για τη μέση.
- Ανακουφίζει εξίσου από το στρες και προσφέρει μια γρήγορη ενεργειακή μετατόπιση.
Πώς θα την κάνετε σωστά
- Ξαπλώστε μπρούμυτα, έχοντας χαλαρό το σώμα
- Τοποθετήστε τις παλάμες περίπου δίπλα στο ύψος τους στήθους
- Πιέστε τις παλάμες για να σηκώσετε το στήθος, προσέχοντας όμως να μην κάνετε υπερέκταση
- Τεντώστε τα χέρια σας σταδιακά, τεντώνοντας τελευταίους τους αγκώνες και κοιτάξτε ψηλά, στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Προσέξτε να μην κάνετε υπερέκταση στους αγκώνες και στον αυχένα.
Η διάρκεια που θα παραμείνετε σε αυτή τη στάση της γιόγκα εξαρτάται από την παραλλαγή που κάνετε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατήσετε μια στατική στάση για 15 έως 30 δευτερόλεπτα, διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή, ομοιόμορφη αναπνοή.
Διαβάστε ακόμη:
Πόνος στη μέση: Όλες οι διαθέσιμες θεραπείες – Πότε γίνεται χειρουργική επέμβαση
Πόνος στη μέση: Μπορεί να φταίνε τα νεφρά;
Πόνος στη μέση: 7 κινήσεις που θα τον κόψουν «μαχαίρι»