Καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την καλή υγεία με τα γερά οστά, ακολουθούν δέκα σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός δυνατού σκελετικού συστήματος.
Διατροφή, μέρος α’: Πλούσια σε ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι το βασικό ενισχυτικό συστατικό των οστών. Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, κίτρινο τυρί κ.ά.), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα όσπρια, τα σιτηρά και οι ξηροί καρποί.
Έκθεση στον ήλιο: Βιταμίνη D
Πόσα δεν έχουμε διαβάσει τελευταία για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό. Η επάρκειά της καθοριστική, η έλλειψή της επικίνδυνη. Η βιταμίνη D παίζει επιπλέον καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, αφού είναι απαραίτητη για την βέλτιστη απορρόφησή του. Ο απλούστερος τρόπος πρόσληψης βιταμίνης D είναι η καθημερινή έκθεση στον ήλιο.
Διατροφή, μέρος β’: Περιορισμός καφέ, οινοπνεύματος και αλατιού
Η υπερβολική λήψη καφεΐνης συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, καθώς αυξάνει την αποβολή ασβεστίου από τον οργανισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει αδυναμία στα οστά ανάλογα με την ένταση εφαρμογής της. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση άλατος περιορίζει, επίσης, την κατακράτηση ασβεστίου στο σώμα.
Τα αυτονόητα:
Κόψτε το κάπνισμα
Πράγματι, δεν χρειάζεται να επισημάνουμε την βλαπτική συνέπεια του καπνίσματος και στην περίπτωση της σκελετικής δύναμης. Όπως αναφέρεται και στον τίτλο: τα αυτονόητα.
Φορτίστε τα οστά
Σημαντικό είναι να υποδείξουμε και την σωστή σωματική άσκηση για την ενδυνάμωση των οστών. Κι όταν λέμε άσκηση, εννοούμε ισχυρά φορτία. Η καλύτερη λύση είναι η οστεογονική φόρτιση.
Ενημερωθείτε: Οστεογονική φόρτιση
Εδώ και μερικά χρόνια η οστεογονική φόρτιση, μια φυσική μέθοδος ενίσχυσης του μυοσκελετικού συστήματος, έχει κάνει αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο για τα αποτελέσματά της στην πρόληψη και αναστροφή της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης αλλά και στην ανακούφιση από πόνους στις αρθρώσεις, στη μέση και στην πλάτη. Αναζητείστε τη μέθοδο αυτή «φόρτισης» των οστών και ενημερωθείτε για τα πολλαπλά οφέλη της στην γενική υγεία. Η μέθοδος είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα.
Θωρακιστείτε: Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να «φρενάρει» την οστική ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών και οστεοκλαστών (που επωμίζονται την εύρυθμη λειτουργία των οστών). Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα φασόλια, το μούσλι, το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης, τα αμύγδαλα, οι γαρίδες κ.ά. Απαραίτητος για την ανάπτυξη του σκελετού είναι και ο ψευδάργυρος (βρώμη, σπόροι, σπαράγγια, σπανάκι, κρέας κ.α.), ο σίδηρος (φακές, κόκκινο κρέας, αρακάς, κακάο σκόνη κ.α.) και ο χαλκός (σπιρουλίνα, μανιτάρια, ξηροί καρποί κ.α.).
Πρωτεΐνη: Απαραίτητη για τους μυς και τα οστά
Η καθημερινή λήψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής και οστικής δύναμης. Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά στοιχεία του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί το 85% του οργανικού στοιχείου του οστού. Πρωτεΐνη δεν λαμβάνουμε μόνο από το κρέας αλλά υπάρχουν και φυτικές πρωτεΐνες. Ενημερωθείτε, ανάλογα με το διατροφικό πρωτόκολλο που ακολουθείτε.
Χρωματιστή διατροφή: φρούτα και λαχανικά
Η βιταμίνη C σε συνδυασμό με τα αμινοξέα γλυκίνη, λυσίνη και προλίνη σχηματίζουν το κολλαγόνο, βασικό δομικό λίθο των οστών και όλου του σώματος και παράλληλα λειτουργούν συνεργατικά με το ασβέστιο.
Πρόληψη: Ιατρικό ιστορικό
Σημαντικό και ιδιαιτέρως χρήσιμο είναι και το ιατρικό ιστορικό του καθενός. Ενδεικτικά, η μακροχρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνης, ηπαρίνης, αντιόξινων, αντιεπιληπτικών, φαρμάκων για τον θυρεοειδή) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οστικό μεταβολισμό και να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Εξεταστείτε
Η εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας DEXA είναι χρήσιμη σε άνδρες και γυναίκες, ειδικά μετά την ηλικία των σαράντα (40) ετών. Εκτός της DEXA, πρέπει να γίνονται και ειδικές εξετάσεις (αιματολογικές και ούρων) για την πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης των οστών.