Ακόμα κι αν δεν είστε οι αθλητικοί τύποι που περνάνε ώρες στις αίθουσες του γυμναστηρίου, μικρές «εκρήξεις» άσκησης θα μπορούσαν να ωφελήσουν την υγεία σας.
Ειδικότερα, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι μόλις τρεις έως τέσσερις μονόλεπτες «εκρήξεις» σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια καθημερινών εργασιών σχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ιδίως από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine και είναι η πρώτη φορά που εκτιμώνται με ακρίβεια τα οφέλη για την υγεία από αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «έντονη διαλείπουσα σωματική δραστηριότητα στον τρόπο ζωής» (vigorous intermittent lifestyle physical activity ή αλλιώς VILPA).
Πρόκειται για την έντονη σωματική δραστηριότητα που πραγματοποιούμε ασυνείδητα καθημερινά σε μικρές περιόδους ενός ή δύο λεπτών, όπως όταν τρέχουμε για να προλάβουμε το λεωφορείο, όταν ακολουθούμε έναν έντονο ρυθμό βαδίσματος ενώ κάνουμε διαφορετικές δουλειές εντός και εκτός σπιτιού ή παίζουμε παιχνίδια με τα παιδιά που απαιτούν να δαπανήσουμε υψηλές ποσότητες ενέργειας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις τρεις έως τέσσερις μονόλεπτες περίοδοι VILPA καθημερινά σχετίζονται με μείωση έως και 40% της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από τον καρκίνο και έως 49% της θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι περίπου 25 χιλιάδες συμμετέχοντες δεν αθλούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι παρόμοια οφέλη με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αύξησης της έντασης των τυχαίων δραστηριοτήτων που γίνονται στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής. Όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής συγγραφέας Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας, Τρόπου Ζωής και Υγείας του Πληθυσμού στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Η πλειοψηφία των ενηλίκων ηλικίας 40 ετών και άνω δε γυμνάζεται τακτικά, αλλά ο καθηγητής Σταματάκης δήλωσε ότι η μελέτη αποκαλύπτει πως η τυχαία σωματική δραστηριότητα μπορεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια στη συστηματική άσκηση.
Όπως εξηγεί, «η αύξηση της έντασης των καθημερινών δραστηριοτήτων δεν απαιτεί καμία δέσμευση χρόνου, καμία προετοιμασία, καμία εγγραφή σε κάποιον αθλητικό σύλλογο και καμία ειδική ικανότητα. Αφορά απλώς την εντατικοποίηση του ρυθμού ενώ περπατάτε ή κάνετε τις δουλειές του σπιτιού με λίγη περισσότερη ενέργεια».
Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;
- Περίπου το 89% όλων των συμμετεχόντων έκαναν κάποια VILPA.
- Το 93% όλων των περιόδων VILPA διαρκούσαν έως και 1 λεπτό.
- Κατά μέσο όρο κάθε μέρα οι συμμετέχοντες έκαναν οκτώ περιόδους VILPA διάρκειας έως 1 λεπτού η καθεμία (συνολικά 6 λεπτά την ημέρα).
- Κατά μέσο όρο, κάθε προπόνηση VILPA διήρκεσε περίπου 45 δευτερόλεπτα.
- Τα περισσότερα οφέλη παρατηρήθηκαν, όταν συγκρίθηκαν εκείνοι που έκαναν περίπου τέσσερις έως πέντε προπονήσεις την ημέρα με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου VILPA.
- Τα μεγαλύτερα οφέλη διαπιστώθηκαν στις μεγαλύτερες ποσότητες VILPA.
- Το μέγιστο των 11 προπονήσεων την ημέρα συσχετίστηκε με 65% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου θανάτου και 49% μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο, σε σύγκριση με την απουσία VILPA.
Αν και πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι έλαβαν αυστηρά στατιστικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα τα αποτελέσματα να εξηγούνται από διαφορές στην κατάσταση της υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Διαβάστε επίσης:
Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι
Μακροζωία: Η ηλικία που αποκαλύπτει αν θα φτάσουμε τα 90 – Δεν είναι η χρονολογική
Μακροζωία: Κερδίζουν 7,5 χρόνια ζωής όσοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο