Ως λόρδωση ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζει πέραν του φυσιολογικού αύξηση του κυρτώματος της.

Χαρακτηριστικό της, είναι η αδυναμία των κοιλιακών μυών οι οποίοι καθώς βρίσκονται σε διάταση δεν μπορούν και να παράγουν μεγάλη δύναμη.

Ακολουθούν τρεις ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών για άτομα με λόρδωση, καθώς η ενδυνάμωση των συγκεκριμένων μυών είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση  αυτής της ορθοσωμικής ανωμαλίας.

Συνιστώνται 8-12 επαναλήψεις στην κάθε άσκηση ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου.

Η Ιωάννα Λυκουργιά είναι φυσικοθεραπεύτρια, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το κλινικό ενδιαφέρον κυρίως για την αποκατάσταση μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων, σε συνδυασμό με την αγάπη της για την άσκηση, την οδήγησαν στην πραγματοποίηση σεμιναρίων Pilates. Οι γνώσεις της από τη σχολή φυσικοθεραπείας συνδυαστικά με την πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης Pilates (mat, reformer, cadillac, props) της επιτρέπουν να φέρει την ειδική γνώση πάνω σε ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων. Επομένως, γνωρίζοντας πως κάθε άτομο αποτελεί μοναδικό κλινικό περιστατικό, είναι σε θέση να εντάξει τον ασθενή σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης, προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες του. Το ενδιαφέρον της ως instructor είναι να εμφυσήσει την αγάπη της για την άσκηση με σεβασμό στη μοναδικότητα του σώματος και να βοηθήσει στη βελτίωση όλων αυτών των στοιχείων, που θα οδηγήσουν σε μια πιο λειτουργική καθημερινότητα. Εργάζεται στο Physio Kinetics.