Με την παγκόσμια αύξηση τόσο των ποσοστών άγχους όσο και της παχυσαρκίας, η διερεύνηση των υποκείμενων βιολογικών μηχανισμών καθίσταται επιτακτική. Η κατανόηση των αιτίων και των αλληλένδετων παραγόντων αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας. Στο πλαίσιο αυτό, νέα ευρήματα από ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Nature Metabolism, ρίχνουν φως στη σύνδεση ανάμεσα στον μεταβολισμό και την ψυχική υγεία.

Η ομάδα ανακάλυψε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου ο λιπώδης ιστός συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση άγχους. Όπως σημειώνει ο Δρ. Gregory Steinberg, καθηγητής Ιατρικής και συν-διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Μεταβολισμού, Παχυσαρκίας και Διαβήτη του McMaster, «η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του σωματικού λίπους και του άγχους ανοίγει νέους ορίζοντες τόσο για την έρευνα όσο και τις πιθανές θεραπείες. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του μεταβολισμού και της ψυχικής υγείας και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν το άγχος».

Ποιος ο μηχανισμός ενεργοποίησης του άγχους 

Η μελέτη κατέδειξε ότι το στρες -μέσω της ενεργοποίησης της ψυχολογικής απόκρισης «μάχη ή φυγή» -προκαλεί μια βιολογική διεργασία γνωστή ως λιπόλυση στα λιποκύτταρα. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση λιπαρών οξέων, τα οποία ενεργοποιούν τα ανοσοποιητικά κύτταρα στον λιπώδη ιστό, ώστε να εκκρίνουν την ορμόνη GDF15. Η εν λόγω ορμόνη δρα ως «αγγελιοφόρος» προς τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα άγχους.

Η παραπάνω υπόθεση επιβεβαιώθηκε μέσω δοκιμών σε ποντίκια, όπου καταγράφηκαν τόσο συμπεριφορικά ευρήματα που παραπέμπουν σε άγχος όσο και μοριακές ενδείξεις ενεργοποίησης συγκεκριμένων μεταβολικών οδών.

Η σύνδεση ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν το άγχος μέσα από τη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών. «Ξεδιπλώνονται συναρπαστικές δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για το άγχος, εστιάζοντας στα μεταβολικά μονοπάτια. Κατανοώντας πώς οι αλλαγές που προκαλούνται από το στρες στα λιποκύτταρα μπορούν να το επηρεάσουν, μπορούμε να διερευνήσουμε καινοτόμες θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν στις μεταβολικές διαδικασίες, προσφέροντας -ενδεχομένως -πιο αποτελεσματική και στοχευμένη ανακούφιση στα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές» δήλωσε ο Δρ. Logan Townsend, βασικός συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο McMaster.

Διαβάστε επίσης

Άγχος και κατάθλιψη «κλείνουν» τα Ελληνόπουλα στο σπίτι – Αυξάνονται τα αιτήματα κατ’ οίκον διδασκαλίας

Αγχώδεις διαταραχές: Σχετίζονται με περισσότερα από 100 γονίδια – Τι έδειξε μελέτη με συμμετοχή Ελληνίδας ερευνήτριας

Aντικαταθλιπτικά: Ωφέλιμα και στη μείωση του άγχους – Ποιο είναι το ιδανικό διάστημα λήψης για βέλτιστα αποτελέσματα