Μια νέα μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στην Καλιφόρνια φέρνει στο φως ενδείξεις ότι ορισμένα κοινώς χορηγούμενα φάρμακα ενδέχεται να καθυστερούν την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Journal of Neurology, ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία ή ο χρόνιος πόνος, παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου αρκετά χρόνια αργότερα συγκριτικά με όσους δεν είχαν λάβει ποτέ τέτοια θεραπεία.

Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων από 1.201 ασθενείς και κατέδειξε αξιοσημείωτες χρονικές διαφορές στην έναρξη των συμπτωμάτων ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή:

  • Οι ασθενείς που λάμβαναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα παρουσίασαν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου κατά μέσο όρο 8,6 έτη αργότερα από εκείνους που δεν είχαν λάβει.
  • Όσοι λάμβαναν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης εμφάνισαν συμπτώματα 9,3 έτη αργότερα.
  • Οι ασθενείς που είχαν λάβει βήτα αποκλειστές για την αρτηριακή πίεση εμφάνισαν την έναρξη της νόσου 9,6 έτη αργότερα.

Η νόσος του Πάρκινσον, η οποία χαρακτηρίζεται από τρόμο (τρέμουλο), δυσκολία στην ισορροπία και επιβράδυνση της κινητικότητας, είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή, ενώ η αιτιολογία παραμένει ασαφής (η γενετική φαίνεται να συμβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις).

Ο Δρ. Michele Tagliati, MD, αντιπρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας και διευθυντής του Τμήματος Κινητικών Διαταραχών στο Cedars-Sinai, καθώς και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «τα φάρμακα που μελετήσαμε έχουν κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να εξηγούν την επίδρασή τους στη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να ελέγχουν τη φλεγμονή. Επίσης, είδαμε ότι βοηθούν στον έλεγχο της κυτταρικής απόκρισης έναντι στο στρες και της φλεγμονής του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να έχει εξέχοντα ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της νόσου».

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω, μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν πράγματι τα συγκεκριμένα φάρμακα συμβάλλουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον ή αν η συσχέτιση που παρατηρήθηκε οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Πάρκινσον: H δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή παγκοσμίως

Νόσος Πάρκινσον: Κινδυνεύουν περισσότερο οι κάτοικοι των πόλεων; Έρευνα απαντά

«Ένιωθα παγιδευμένη στο σώμα μιας 85χρονης»: Πώς μία 45χρονη αντιμετώπισε τη νόσο Πάρκινσον και είδε τη ζωή της να αλλάζει