Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ πραγματοποίησε μια μελέτη σχετικά με τις αισθητικές προτιμήσεις ως προς το μέγεθος των χειλιών. Επιστράτευσε 32 φοιτητές (16 άνδρες, 16 γυναίκες), οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν 168 εικόνες προσώπων, προερχόμενες από 24 διαφορετικά άτομα (12 άνδρες, 12 γυναίκες). Οι φωτογραφίες τροποποιήθηκαν ψηφιακά, ώστε να παρουσιάζουν 7 παραλλαγές στο μέγεθος των χειλιών: από πολύ λεπτά έως ιδιαίτερα παχιά.

Κάθε συμμετέχων βαθμολόγησε τα πρόσωπα 5 φορές με τυχαία σειρά, προκειμένου να εντοπιστούν μοτίβα στις αντιδράσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Το «ιδανικό» μέγεθος χειλιών διαφέρει ανά φύλο

Η συνολική ανάλυση των αξιολογήσεων αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες έτειναν να προτιμούν ελαφρώς παχύτερα χείλη στα γυναικεία πρόσωπα, ενώ αντίθετα, τα ανδρικά πρόσωπα κρίνονταν πιο ελκυστικά όταν παρουσίαζαν λεπτότερα χείλη. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το φύλο του παρατηρητή, καθώς τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έδειξαν μια συνεπή προτίμηση προς πιο λεπτά ανδρικά χείλη.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εστίασαν στις διαφοροποιήσεις μεταξύ των φύλων, προέκυψε ένα ενδιαφέρον και πιο σύνθετο μοτίβο. Οι άνδρες αξιολόγησαν σταθερά τα γυναικεία πρόσωπα με φυσικού μεγέθους χείλη ως τα πλέον ελκυστικά. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έδειξαν προτίμηση σε γυναικεία πρόσωπα με εμφανώς πιο «γεμάτα» χείλη. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι οι δαπανηρές καλλυντικές διαδικασίες που αυξάνουν το μέγεθος των γυναικείων χειλιών, όπως οι ενέσιμες τεχνικές και οι χειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικές για τους άνδρες».

Πώς προσαρμόζεται το βλέμμα μας μέσα από την έκθεση

Στο δεύτερο στάδιο του πειράματος, οι συμμετέχοντες εξέτασαν για 15 δευτερόλεπτα εικόνες με ελαφρώς αυξημένο ή μειωμένο μέγεθος χειλιών. Αμέσως μετά, τους παρουσιάστηκαν ξανά 7 εκδοχές κάθε προσώπου, προκειμένου να βαθμολογήσουν εκ νέου την ελκυστικότητα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το προηγούμενο μοτίβο: οι άνδρες συνέχισαν να προτιμούν πιο λεπτά χείλη στα ανδρικά πρόσωπα, ενώ οι γυναίκες ενίσχυσαν περαιτέρω την προτίμησή τους για παχύτερα χείλη στα γυναικεία.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν πώς το φύλο επηρεάζει σημαντικά την αισθητική κρίση. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες τείνουν να αξιολογούν πιο θετικά πρόσωπα του ίδιου φύλου, ιδιαίτερα ως προς το μέγεθος των χειλιών. Αυτό υποδηλώνει πως οι κοινωνικές και ψυχολογικές δυναμικές, όπως η ταύτιση και οι προσδοκίες εμφάνισης εντός του ίδιου φύλου, ενδέχεται να επηρεάζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά.

Όταν τα φίλτρα των μέσω κοινωνικών δικτύωσης γίνονται πραγματικότητα

Στο πλαίσιο της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας, το πρότυπο των παχιών χειλιών έχει καθιερωθεί ευρέως, κυρίως μέσω πλατφορμών όπως το TikTok και το Instagram. Οι αισθητικές αυτές νόρμες ενισχύονται συνεχώς, συχνά δημιουργώντας πίεση -ιδιαίτερα στις γυναίκες -να προσαρμοστούν σε ιδανικά που διαμορφώνονται τεχνητά μέσω αισθητικών επεμβάσεων και φίλτρων.

Όπως καταγράφεται, πολλές γυναίκες δαπανούν σημαντικά ποσά ετησίως για επεμβάσεις αύξησης του όγκου των χειλιών, κυρίως μέσω ενέσεων υαλουρονικού οξέος. Η συνεχής έκθεση σε τέτοιες τροποποιημένες εικόνες ενδέχεται να οδηγήσει σε μια ψευδαίσθηση κανονικότητας, ενισχύοντας την αντίληψη πώς τα εξαιρετικά παχιά χείλη αποτελούν τον «φυσικό» κανόνα.

Σύμφωνα με έκθεση του 2023 από την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου, σχεδόν το 75% των ειδικών αναφέρουν αύξηση στις ενέσιμες αισθητικές παρεμβάσεις από άτομα κάτω των 30 ετών (ειδικά τα fillers είναι ιδιαίτερα δημοφιλή). Αυτή η τάση ενδέχεται να πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο -ένα «βρόχο ανατροφοδότησης» -κατά τον οποίο οι άνθρωποι θεωρούν ελκυστικά μόνο τα χαρακτηριστικά που είναι προοδευτικά (πιο) υπερτονισμένα. Το φαινόμενο της δυσμορφίας των χειλιών, όπου το άτομο αισθάνεται την ανάγκη συνεχούς τροποποίησης των χειλιών του (ή οποιουδήποτε χαρακτηριστικού), ακόμα και αν αυτά βρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων, είναι μία από τις εν δυνάμει συνέπειες.

«Προκύπτει ότι, στον πραγματικό κόσμο, όταν οι άνθρωποι επιδιώκουν να τροποποιήσουν μόνιμα την εμφάνισή τους με χειρουργική επέμβαση -με την πάροδο του χρόνου –θα προσαρμοστούν οπτικά στο νέο σχήμα ή μέγεθος των χαρακτηριστικών τους. Και αυτό πιθανότατα θα ομαλοποιήσει τον ορισμό της ελκυστικότητάς τους και θα παρακινήσει για περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις», κατέληξαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Χρονιά ρεκόρ για botox και υαλουρονικό οξύ – Πόσα δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν το 2024

Botox – fillers: Τι επιτρέπεται σε φάρμακα, τρόφιμα και άσκηση πριν και μετά τη θεραπεία – Τι πρέπει να πείτε στον γιατρό

Ψηφιακός εθισμός στην τελειότητα: Από τα social media στον… πλαστικό χειρουργό