Ο Απρίλης ήρθε, αλλά, όπως φαίνεται, δεν έφερε μαζί του την άνοιξη, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες επιμένουν και το κρύο είναι τσουχτερό, με τις τελευταίες ημέρες να μη θυμίζουν σε τίποτα ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» της πιο γλυκιάς εποχής.

Κι ενώ η υπερβολική ζέστη είναι αφόρητη και το κρύο έχει συνδεθεί με σημαντικά οφέλη από τους επιστήμονες, αυτό δε σημαίνει ότι είναι εντελώς «αθώο». Οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν, συγκεκριμένα, ότι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο κίνδυνος για την καρδιά 

Έρευνες δείχνουν ότι καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια γίνονται πιο συχνά σε ψυχρές περιόδους, ειδικά όταν διαρκούν 4 ή περισσότερες μέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα, για να κρατήσει τη ζεστασιά του, περιορίζει τα αγγεία στο δέρμα και τα άκρα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Παράλληλα, το αίμα γίνεται πιο πηχτό, καθώς το σώμα παράγει περισσότερα αιμοπετάλια για να προστατευτεί από το κρύο. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση για να προστατευτούν τα ζωτικά όργανα και να μείνει η θερμοκρασία στους 37°C.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, επιπλέον, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, δύο παράγοντες που αποτελούν βασικές αιτίες πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, καθιστώντας τον κίνδυνο μεγαλύτερο κατά τις ψυχρότερες ημέρες. Πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικές παθήσεις, αλλά και καρδιακά προβλήματα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο ή μόνιμες βλάβες, όπως παράλυση, απώλεια μνήμης και δυσκολία στην επικοινωνία.

Δεν είναι, όμως, απαραίτητο να πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία για να αυξηθούν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Epidemiology, μελέτησε περίπου 1.700 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο μεταξύ 2003 και 2010 στην πόλη της Ιένας στη Γερμανία. Διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία έπεφτε κατά 2,9°C, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 11% τις επόμενες δύο ημέρες. Όταν εξέτασαν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 30% δύο ημέρες μετά την πτώση της θερμοκρασίας.

Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας

Για να μειώσετε τους κινδύνους και να προστατεύσετε την καρδιά σας κατά τους χειμερινούς μήνες, οι ειδικοί συνιστούν:

  • Ντυθείτε ζεστά: «Φορέστε πολλά στρώματα ρούχων και χρησιμοποιήστε κασκόλ για να καλύψετε το στόμα σας, ζεσταίνοντας τον αέρα πριν αυτός φτάσει στους πνεύμονες», προτείνει ο δρ. Tang.
  • Φάτε ζεστά και υγιεινά: Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά, όπως σούπες, μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία και τη ροή του αίματος σε καλή κατάσταση.
  • Άσκηση σε εσωτερικούς χώρους: «Η ήπια άσκηση μέσα στο σπίτι μπορεί να διατηρήσει την κυκλοφορία εύρυθμη, χωρίς να υπερφορτώνεται η καρδιά» τονίζει ο δρ. Tang και προειδοποιεί: «Αποφύγετε την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες, εκτός αν είστε καλά προετοιμασμένοι και κάνετε τακτικά διαλείμματα».
  • Μην αγνοείτε τα συμπτώματα: Εάν παρατηρήσετε πόνους στο στήθος, έντονη κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή, επικοινωνήστε αμέσως με γιατρό.

Διαβάστε επίσης

Πέντε αλλαγές που φέρνει η πτώση της θερμοκρασίας σε σώμα και διάθεση

Η θερμοκρασία πανάκεια για τις καύσεις, τη διάθεση, τον ύπνο και το δέρμα – Θα την αντέξετε;

Πιτυρίδα: Γιατί χειροτερεύει όταν κάνει κρύο; Tips αντιμετώπισης