Το περιστατικό ήρθε στο φως μέσα από αναφορά στο Emerging Infectious Diseases και αφορά την περίπτωση ενός άνδρα που κατανάλωσε – εν αγνοία του –  χαλασμένη καρύδα.

Συγκεκριμένα, ο 69χρονος Δανός είχε προμηθευτεί την καρύδα περίπου ένα μήνα πριν και την είχε αφήσει στο τραπέζι της κουζίνας, αντί στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Όταν αποφάσισε να την καταναλώσει, παρατήρησε πως το νερό είχε περίεργη γεύση, γι’ αυτό και ήπιε ελάχιστο. Λίγο αργότερα, κατά το άνοιγμα της καρύδας, διαπίστωσε ότι το εσωτερικό της ήταν γλοιώδες και την πέταξε.

Πηγή: Emerging Infectious Diseases

Από την ελάχιστη κατανάλωση στα πρώτα σοβαρά συμπτώματα

Μόλις τρεις ώρες μετά την κατανάλωση, εμφάνισε έντονη εφίδρωση, ναυτία και εμετό. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε στο σπίτι του βρήκε τον άνδρα σε κατάσταση σύγχυσης, με δυσκολία στην ισορροπία και δέρμα ωχρό και υγρό. Ακολούθησαν μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες έδειξαν σοβαρό εγκεφαλικό οίδημα, αφήνοντας τους γιατρούς προβληματισμένους ως προς την αιτία αυτής της ακραίας αντίδρασης.

Παρά τη νοσηλεία του στην εντατική μονάδα με διάγνωση μεταβολικής εγκεφαλοπάθειας, μιας κατάστασης κατά την οποία διαταραχές του μεταβολισμού προκαλούν εγκεφαλική δυσλειτουργία, ο άνδρας διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρός εντός 26 ωρών από την εισαγωγή του και η μηχανική υποστήριξη αποσύρθηκε.

Πηγή: Dr. Samuel Choudhury

Μία σπάνια αλλά θανατηφόρα τοξίνη – Οδηγίες πρόληψης

Η νεκροψία αποκάλυψε την ύπαρξη μυκήτων στην τραχεία, γεγονός που αρχικά εκλήφθηκε λανθασμένα ως ένδειξη παρουσίας της τοξικής ουσίας bongkrekic acid. Ωστόσο, περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση της καρύδας αποκάλυψε την παρουσία του μύκητα Arthrinium saccharicola, ο οποίος είχε αναπτυχθεί στο εσωτερικό του καρπού. Ο εν λόγω μύκητας είναι γνωστός για την παραγωγή της τοξικής ένωσης 3-νιτροπροπιονικό οξύ που έχει συνδεθεί με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Αντίστοιχες περιπτώσεις δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί ήδη από το 1991 σε Κίνα και περιοχές της Αφρικής, κυρίως μέσω κατανάλωσης χαλασμένου ζαχαροκάλαμου. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια: εμετός, διάρροια και ακολούθως εγκεφαλοπάθεια, η οποία ενδέχεται να αποβεί μοιραία.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο γνωστό αντίδοτο για τη συγκεκριμένη τοξίνη. Η θεραπεία περιορίζεται στην υποστηρικτική φροντίδα, με στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των πιθανών επιπλοκών, όπως η μηνιγγίτιδα ή η εγκεφαλίτιδα.

Οι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων υπογραμμίζουν πως οι (μερικώς) αποφλοιωμένες καρύδες πρέπει οπωσδήποτε να αποθηκεύονται στο ψυγείο, καθώς είναι εκτεθειμένες στον αέρα, μειώνοντας δραματικά τη διάρκεια ζωής τους. Το νερό τους, ακόμη και αν δεν παρουσιάζει εξωτερικά αλλοιώσεις, είναι ιδιαίτερα ευπαθές και πρέπει να καταναλώνεται εντός λίγων ημερών.

Ο Δρ. Samuel Choudhury, με έδρα τη Σιγκαπούρη, προειδοποιεί: «Αποθηκεύετε πάντα τις καρύδες στο ψυγείο – ειδικά όταν είναι μερικώς καθαρισμένες. Μόνο οι ολόκληρες καρύδες μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι θανατηφόρα – ακόμα και από μία γουλιά».

Διαβάστε επίσης

Πέθανε στα 35 του μέσα σε δύο μέρες, ενώ έκανε διακοπές – Νόμιζε ότι ο πόνος στο στομάχι ήταν τροφική δηλητηρίαση – Τι συνέβη

Επιδημία σαλμονέλας λόγω ακραίας ζέστης – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην έξαρση τροφικών δηλητηριάσεων

Τροφική δηλητηρίαση: Γιατί ενοχοποιούνται το ρύζι και τα ζυμαρικά της προηγούμενης ημέρας – Πώς να την αποφύγετε